Spelen? Da's kinderspel!
Onder het motto ‘Game On!’ staat Erfgoeddag 2025 volledig in het teken van sport en spel. En dan mag kinderspel dus zeker niet ontbreken.
Laat ons beginnen met één simpele vraag die u vast meteen warm maakt en op verhaal brengt. Wat speelde u als kind? De kans is groot dat u meteen denkt aan een van deze spelletjes: hinkelen, bikkelen, knikkeren, touwtje springen, hoepelen, handklapspelletjes … Voor u het weet, bent u vertrokken voor een oneindige lijst boordevol spelplezier.
Spel is overal
Spel maakt onlosmakelijk deel uit van een mensenleven. Spel zou, zo schreef Johan Huizinga al in 1938 in zijn boek Homo ludens, een noodzakelijke voorwaarde zijn voor het voortbrengen van cultuur. Het Latijnse ‘ludere’ (spelen) gaf hem de nodige inspiratie voor de term die ondertussen gemeengoed is geworden. Door middel van spel leren mensen culturele vaardigheden aan. En dat spelelement vond hij overal: in de kunst, literatuur, wetenschap, taal, economie, sport, politiek, religie enz. Tegelijk werd Huizinga door critici pessimisme verweten omdat hij spel uit nieuwe tijden niet vond deugen. Mocht u graag dieper duiken in een kritische cultuurgeschiedenis van Homo ludens, dan bent u goed af bij een artikel van Pieter van Os in De Groene Amsterdammer.
Spelen is een kinderrecht
Een historische kijk op kinderspel
Wil u een historische kijk op (kinder)spel, dan zijn daar verschillende bronnen voor te vinden. In de eerste plaats gaf Bruegel ons met zijn werk Kinderspelen (1560) al een goede indicatie over wat er gespeeld werd in de 16e eeuw. We zien fragmenten van blindemannetje, trollen, ruitertje spelen, haasje over, steltlopen, maar ook minder gekende spelen zoals ‘over de steen trekken’, ‘duivel aan de ketting’, ‘brooikenbijt’ worden afgebeeld.
In het KMSKA kijkt u bijvoorbeeld naar Kroontjesspel van Charles Mertens (1865-1919). Het MSK toont dan weer een speels wintertafereel met Spelende kinderen op het ijs van Leon Gaspard (1882-1964). In dezelfde winterse sfeer maakte Léon Spilliaert (1881-1946) La bataille de boules de neige devant le bonhomme de neige, te zien bij MuZee.
Welke aanknopingspunten bij kinderspelen kan u vinden in uw collectie? Welke spelen horen erbij? Bovenstaande werken leveren mooie vragen op bij de organisatie van een Erfgoeddagactiviteit:
- Hoe werd er vroeger gespeeld? Welke spelen zijn herkenbaar? Wie speelde, en wanneer? Komen ze nu nog terug?
- Uit welke materialen zijn spelonderdelen gemaakt? Sinds de jaren 1950 wordt bijna alle speelgoed gemaakt van kunststof en metaal. Tot die tijd gebruikte men natuurlijke materialen zoals textiel, hout en aardewerk.
- Wie maakte de spelbenodigheden? Wat moest je daarvoor kunnen? Kon iedereen dat?
- Hoe speelde je een spel? Waren er formele of informele regels? Kon je zelf nog veel verzinnen in de loop van het spel? Had iemand een bijzondere rol?
Spelen kan (bijna) overal
Kinderen spelen zowat overal: binnen in huis, in de klas, op de speelplaats, in de tuin of het bos. Met familieleden, vrienden, klasgenoten, enz. Misschien is het wel interessant om op Erfgoeddag eens buiten de erfgoedmuren te breken, en volop aan het spelen te gaan met deze tips.
- Creëer speelkansen voor iedereen: bied kansen tot spelen aan voor groepen die minder toegang hebben tot bewegingskansen (mensen die minder mobiel zijn), of die minder toegang hebben tot ‘speelse’ ontmoetingsplekken. Kies bijvoorbeeld voor een samenwerking met een asielcentrum.
- Zet in op het erfgoed en talent van groepen: ga na welke spelen nauw aan het hart liggen bij partners. Zo organiseerde Doek vzw, specifiek met de Afghaanse vrouwen uit de organisatie, eerder al een workshop Afghaanse vliegers maken, als sterke symbolen van het Afghaanse erfgoed.
- Haal herinneringen op: creëer verbondenheid door samen uit te wisselen over kinderspel. Met enkele spelobjecten bij de hand trapt u een fijn gesprek af tussen mensen.
Maar vooral: speel!
Zo, en nu ga ik even nog wat jojoën ;-).
Meer lezen
Foto's: Hinkelen, Rick Hartwig via Flickr, CC BY-NC 2.0 / Jojo, Xulian Nava via Flickr, CC BY-SA 2.0 / Vliegeren, Brian Dewey via Flickr, CC BY-NC 2.0 / Pieter Bruegel de Oude, Kinderspelen, 1550. Coll. Kunsthistorisches Museum Wenen, GG_1017. Publiek domein via Wikimedia Commons / Charles Mertens, Kroontjesspel. Collectie KMSKA, inv. nr. 1793 / Léon Spilliaert, La bataille de boules de neige devant le bonhomme de neige, 1918. Collectie Mu.Zee, SM002210A. Foto: Cedric Verhelst via artinflanders.be