30 september als deadline voor aanvragen bij Olbrechtsgenootschap

Het archief van Frans M. Olbrechts in het Letterenhuis

In juni 2024 wonnen Silke Jacobs en Lamia Kocaman de Olbrechtsprijs voor hun masterscriptie Transnational home-making in Gent. Vrouwen met een Turkse migratieachtergrond (ver)bouwen in Wondelgem. Twee volumes: de observatie en de analyse.  De jury waardeerde in het bijzonder de multidisciplinariteit van hun onderzoek, de combinatie van veldwerk met ‘reflection action’ en het openlijk communiceren over hun zelfkritiek.

Wil u in hun voetsporen treden? En een masterscriptie over een cultuurhistorisch of antropologisch onderwerp ter bekroning indienen? Of zoekt u de bekroning of onderzoek van een doctoraatsstudie? Ook dat kan. Net als de bekroning of ondersteuning van onderzoek in bijvoorbeeld het erfgoedveld.

Wat is het Olbrechtsgenootschap?

Het Olbrechtsgenootschap heeft tot doel de bevordering van zowel intercultureel Europees als buiten-Europees volkskundig en antropologisch onderzoek. De vereniging stelt met de Olbrechtsprijs daartoe bedragen ter beschikking voor de ondersteuning of de bekroning van dit volkskundig onderzoek.

Drie manieren voor bekroning of ondersteuning

U kan op drie manieren terecht bij het Olbrechtsgenootschap:

  1. De bekroning van masterscripties.
    Deze prijs, 1.000 euro, wordt maximaal één keer per jaar uitgereikt.
     
  2. De bekroning of de ondersteuning van doctoraatsverhandelingen.
    De bekroning van een doctoraatsverhandeling kan rekenen op 2000 euro, een onderzoeksproject in het kader van een doctoraatsverhandeling op  maximum 3.000 euro.

     
  3. De bekroning of de ondersteuning van cultuurhistorisch of antropologisch onderzoek (buiten masterscripties en doctoraatsverhandelingen). Deze bekroning van onderzoek voor 2.000 euro wordt maximaal één keer per jaar toegekend. Een ondersteuning bedraagt maximum 3.000 euro.

De specifieke criteria om een geslaagde aanvraag te doen, vindt u op de website van het Olbrechtsgenootschap, of meteen in het reglement

Niet vergeten

Indienen voor 30 september 2024.

Zie ook:

Foto: (c) FARO

Katrijn Dhamers