In 2019 verbreedt FARO de erfgoedhorizon met thema's als conflict, meerstemmigheid, polariseren en dekolonisatie. Wat begrijpen we hieronder? En wat kan het betekenen voor cultureel-erfgoedinstellingen? Kom het te weten op een van onze ontmoetingen.
In oktober 2019 organiseert het Red Star Line Museum een internationale conferentie over migratieherinneringen en de relatie tussen erfgoed, herinnering en migratie. Het museum is momenteel op zoek naar bijdragen. Doet u mee?
Stilaan komt het eindejaar in zicht. Tijd dus om goede voornemens te maken en in de praktijk te brengen. Meerstemmigheid in het cultureel erfgoed is daar mogelijk één van. Inspiratie daarvoor vindt u nu al op verschillende plaatsen.
In een rapport dat vrijdag 23 november verscheen, pleiten onderzoekers Felwine Sarr en Bénédicte Savoy voor de teruggave van omstreden koloniaal erfgoed. Het onderzoek werd bevolen door de Franse president Macron.
Onder dat motto roepen meer dan vijftig academici, professionelen uit de museum- en erfgoedsector en belanghebbenden met een open brief op tot een open dialoog over restitutie.
Nederlandse taaloefenkansen in de praktijk, dat was de inzet van het inspiratieparcours Nederlands oefenen. Ook de sector van het cultureel erfgoed voelt zich prima thuis bij het stimuleren van taaloefenkansen.
Met een ruim samengesteld programma duikt het district Borgerhout in zijn oorlogsverleden. Samen met heel wat partners grijpt het die kans om minder bekende kanten van het oorlogsverleden te tonen.
Op 11 september was Expeditie Participatie te gast in de bibliotheek van Genk. De resultaten van deze ontmoeting kan u nu in een filmpje bekijken.
Met een vernieuwde opstelling die onder meer inzoomt op het leven van de migranten in Amerika, een nieuwe tijdelijke expo én een museumcafé is het museum klaar voor de volgende jaren.
Met een rapport blikken Erfgoed Delft en het Nationaal Museum van Wereldculturen terug op het traject om de collectie van 18.000 Indonesische objecten van Museum Nusantara te ontzamelen.
Recent stelde de Deutscher Museumsbund zijn richtlijnen over de omgang met collecties uit koloniale context beschikbaar in het Engels.
Op 12 september gaven het Fotomuseum-FOMU en FARO een webinar over mindfulness en slow focus die in verschillende landen werd beluisterd. Dit webinar kan u nu, samen met een filmpje over hetzelfde onderwerp, herbekijken.