Het project BE.LAND vertelt het verhaal van 65 jaar gastvrijheid voor vluchtelingen in Vlaanderen. De boeiende verhalen en getuigenissen die het project verzamelde, worden nu, speciaal voor Wereldvluchtelingendag, gebundeld op een website.
Tijdens de expo 'BE.LAND' van Vluchtelingenwerk Vlaanderen werden vluchtelingen opgeleid tot gespreksbemiddelaars. Aan de hand van hun eigen ervaringen en de rijke tentoonstellingsinhoud gaven ze de bezoekers een gepersonaliseerde ervaring.
Hoe zoeken erfgoedorganisaties met een collectie industrieel erfgoed aansluiting bij een breed publiek? Hoe delen ze hun kennis en expertise op een toegankelijke manier? Via een publieke markt bijvoorbeeld. Meteen een schot in de roos voor het tegelerfgoed uit Hemiksem.
Op 9 november verzamelen we voor het Groot Onderhoud in Brussel. Een hele dag lang onderzoeken we wat participatie voor u en uw instelling betekent. Om het voormiddaggedeelte verder vorm en inhoud te geven, is uw feedback meer dan welkom!
Op dinsdagavond 24 april namen negen winnaars een award in ontvangst van de campagne Gastvrije Gemeente van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. In acht categorieën en met de Publieksprijs werden zo initiatieven bekroond die zich solidair inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen.
Voorzichtig goed nieuws: Brussel krijgt een Patrice Lumumbasquare, de jonge Afrikaanse diaspora eist haar plek op, en een studiedag werpt meer licht op multiperspectiviteit. Noodzakelijke stappen naar meer meerstemmigheid.
Nog tot 30 april kan u inschrijven voor de zomerschool 'Ethnographic collections, aspects of research, preservation and conservation'. Een unieke gelegenheid, want deze derde editie geldt ook als de laatste.
Wie al op hete kolen zit voor Erfgoeddag, hoeft niet zo lang te wachten op erfgoedplezier. Want op zaterdag 14 april doen verschillende Vlaamse musea mee aan Slow Art Day.
Op de website van Gastvrije Gemeente kan u nog tot 24 april uw stem uitbrengen op uw favoriete gastvrije initiatief voor en met vluchtelingen en asielzoekers. Het initiatief dat de meeste stemmen haalt, wint de Publieksprijs en 1.000 euro.
De jongste editie van het tijdschrift 'rekto:verso' brengt u een special over dekoloniseren. Verschillende auteurs werkten mee aan het nummer, met onder meer een artikel over etnografische collecties in musea.
In 'Meerstemmig erfgoed. Multiperspectiviteit in erfgoededucatie' slaan het onderwijs en de erfgoedsector de handen in elkaar om erfgoed meerstemmig te benaderen. Nu is het tijd om de resultaten te delen.
Op 5 maart maakte de Franse president Macron bekend dat twee experten de voorwaarden tot restitutie van Afrikaans erfgoed zullen onderzoeken.