Studiedag herkomstonderzoek in een koloniale context: schrijf nu in
Wat kan herkomstonderzoek betekenen voor musea die cultuurgoederen beheren die in koloniale context verworven zijn? Deze vraag staat centraal op een studiedag van het MAS en FARO, op 27 mei 2024.
Het MAS bewaart cultureel en historisch gevoelig Congolees erfgoed dat in een koloniale context eigendom werd van de Stad Antwerpen. In oktober 2022 lanceerde het museum een tweejarig experimenteel herkomstonderzoeksproject met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Een prioritaire stap bestond erin om op basis van drie casestudies, een model te ontwikkelen voor de reconstructie van de herkomstgeschiedenissen op basis van primaire bronnen en nieuwe in Congo verzamelde mondelinge getuigenissen. Tijdens deze studiedag maakt u kennis met de resultaten van dit project.
Op welke vragen mag u onder andere een antwoord verwachten?
- Een inclusieve samenwerking met Congolese partners was cruciaal. Waaruit bestond die?
- Een van de uitkomsten van dit onderzoek is een versterkte relatie tussen het MAS en herkomstgemeenschappen in België en Congo. Hoe ging dit precies in zijn werk?
- Welke rol kan digitale restitutie spelen bij a) het uitbouwen van relaties met herkomstlanden en b) bij het verrijken van de collecties?
Het programma vindt u in de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.
Foto: Krachtbeeld (nkishi) van chef Nkolomonyi, Songye volk. Collectie MAS, Antwerpen Foto: Michel Wutys en Bart Huysmans