Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis zoekt voorstellen
De zevende editie van de Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis vindt plaats op woensdag 25 september 2024 in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Deze studiedag biedt geïnteresseerden in de geschiedenis van migratie in België de gelegenheid elkaar te ontmoeten en de laatste bevindingen van lopend of afgerond onderzoek, projecten en initiatieven te delen.
Vrouwen in de migratiegeschiedenis
In verschillende academische sessies en postersessies kunnen in het Frans en Nederlands thema’s uit de Belgische migratiegeschiedenis toegelicht worden door zowel academici als niet-academici. De dag wordt afgesloten met een debat over de plaats van vrouwen in migratiegeschiedenis.
Het is intussen net twintig jaar geleden dat het tijdschrift Sextant een themanummer uitgaf over vrouwelijk migratie. Daarin werd de ondervertegenwoordiging van vrouwen in migratieonderzoek aangeklaagd. Het themanummer wees ook op het belang van een genderperspectief en de specificiteit van migratieprocessen die dit blootlegt.
Het thema blijft actueel. Op 24 september organiseren het AVG-CARHIF en WomenExile Project een congres over gender, migratie en activisme waarvan de resultaten in Sextant zullen verschijnen. De Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis, op 25 september, zet dit initiatief kracht bij met een debat in de breedte over de plaats van de vrouw in historisch migratieonderzoek, de museum- en erfgoedwereld en het onderwijs.
Stuur uw voorstel in
Ook u kunt een voorstel insturen van maximaal 250 woorden over lopend of afgerond onderzoek, een project of initiatief. Enige link met gender en migratie is een pluspunt maar zeker geen vereiste voor de academische of postersessie in de voormiddag. Daarnaast moet ook een korte biografische introductie van maximaal 100 woorden verstuurd worden naar torsten.feys@vliz.be, ten laatste op 1 juni.
Sommige voorstellen worden geselecteerd voor de academische sessie, de andere krijgen een plaats in de postersessie. Het wetenschappelijk comité zal zijn selectie en programma eind juni 2024 bekendmaken.
Organiserend comité: Sara Cosemans (KU Leuven), Hilde Greefs (UAntwerpen), Torsten Feys (VLIZ), Aline Thomas (Algemeen Rijksarchief), Juliette Masquelier (ULB)
Wetenschappelijk comité: Ararat Apaligan, Frank Caestecker, Sara Cosemans, Pierre-Olivier Debroux, Torsten Feys, Idesbald Goddeeris, Hilde Greefs, Anne Morelli, Hajar Oulad Ben Taib, Anne Winter en Yasmina Zian
Foto: de aankomst van vluchtelingen, via Europeana, CC BY-NC-ND.