Herkomstonderzoek over erfgoed uit koloniale context

Wat kan herkomstonderzoek betekenen voor musea die cultuurgoederen beheren die in koloniale context verworven zijn? Dat is de focus van deze studiedag.

Het MAS bewaart cultureel en historisch gevoelig Congolees erfgoed dat in een koloniale context eigendom werd van de Stad Antwerpen. In oktober 2022 lanceerde het museum een tweejarig experimenteel herkomstonderzoeksproject met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Een prioritaire stap bestond erin om, op basis van drie casestudies, een model te ontwikkelen voor de reconstructie van de herkomstgeschiedenissen op basis van primaire bronnen en nieuwe in Congo verzamelde mondelinge getuigenissen. Tijdens deze studiedag maakt u kennis met de resultaten van dit project. Op welke vragen mag u onder andere een antwoord verwachten?

  • Een inclusieve samenwerking met Congolese partners was cruciaal. Waaruit bestond die?
  • Een van de uitkomsten van dit onderzoek is een versterkte relatie tussen het MAS en herkomstgemeenschappen, in België en Congo. Hoe ging dit precies in zijn werk?
  • Welke rol kan digitale restitutie spelen bij a) het uitbouwen van relaties met herkomstlanden, en b) bij het verrijken van de collecties?

Doelgroep: medewerkers van erfgoedorganisaties die erfgoedcollecties uit koloniale context beheren. U bent op zoek naar inspiratie over hoe herkomstonderzoek kan verlopen en wat daarbij relevante aandachtspunten zijn. Tijdens de namiddagsessies verdiept u uw kennis  via thematische sessies en kan u zelf vragen stellen en ervaringen delen. 

Programma

9.30 uur: Onthaal

10.00 uur: Welkom | Lies Buyse, directeur MAS

10.10 uur: Toelichting van de resultaten van het MAS-project over herkomstonderzoek | Bram Cleys en Els De Palmenaer

10.40 uur: Hoe zet onderzoek in Congo herkomstonderzoek in een nieuw licht? Interview met Donatien Dibwe | Baudouin Mena Sebu

11.00 uur: Pauze

11.15 uur: Q&A met de sprekers

11.35 uur: Opgenomen interview met Patrick Mudekereza (WAZA)

12.00 uur: Lunch

13.00 uur: Keuze tussen

  • Begeleide rondleiding in het kijkdepot: opstelling over het herkomstonderzoek
  • Sessie 1: de relatie met de Belgo-Congolese gemeenschap in herkomstonderzoek. Sprekers: Lies Busselen (KU Leuven), Randy Kalemba en Pauline Malenga (Intellectuele Congolese Kring)

14.30 uur: Keuze tussen

  • Begeleide rondleiding in het kijkdepot: opstelling over het herkomstonderzoek
  • Sessie 2: digitale restitutie en herkomstonderzoek. Sprekers: Vicky Van Bockhaven (UGent) over AfriSurge en Camiel de Kom (Consortium Koloniale collecties Nederland) over de digitale datahub.

16.00 uur: Afsluitende reflectie door CPRProvenances

Type

Studiedag: naast inspirerende praktijkvoorbeelden kunt u hier wat meer theoretische achtergronden verwachten.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 45 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 35 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
MAS, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Prijs
45 euro (standaard)
35 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 45 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | diversiteit
T
02 213 10 76

Elders op FARO

Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel in het teken van ‘Thuis’. Maar wat is dat precies ...
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.