13 april: de traagste dag van het jaar

Slow art day in het KMSKA © FARO

“Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet”, is het motto van slow art. Vertragen, verstillen, verdiepen: dat is wat vele musea wereldwijd hun bezoekers aanbieden op zaterdag 13 april tijdens de jaarlijkse Slow Art Day, een initiatief dat steeds meer bijval kent. In ons land kunt u bewust vertragen bij verschillende musea in onder andere Antwerpen, Gent en Brussel.

Wat?

Op Slow Art Day duiken bezoekers in de diepte van kunst en erfgoed. Langer en met meer aandacht kijken en uitwisselen laat toe om meer uit de ervaring te halen. Musea baseren zich daarbij op verschillende methodieken: mindfulness, Visual Thinking Strategies, creatieve opdrachten of zelfs yoga.

“Deze traagste dag van het jaar helpt bezoekers om afstand te nemen van stress en zorgen, om even helemaal in het moment op te gaan. Ervaringen die men op deze dag meeneemt, zijn bovendien ook betekenisvol voor alle andere dagen erna”, zegt Katrijn D’hamers van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, dat een pleitbezorger is voor dit moment.

Waarom?

Poëzie in het KMSKA © FARO

Hoewel het moeilijk is om de impact van slow art op bezoekers klinisch te meten, zijn er toch interessante onderzoeken over mindfulness die concluderen dat mindfulness stress en angst kan verminderen, pijn en lichamelijk ongemak leert beheersen en de concentratie bevordert. Dat melden experten Williams en Penman in hun boek Mindfulness. Wie regelmatig mediteert, profiteert hiervan: het geluksgevoel en de energie nemen toe en angst neemt af. Bovendien worden ook het leervermogen en de creatieve capaciteiten versterkt. 

Zelfs de breinstructuren kunnen veranderen bij het regelmatig oefenen, vooral dan die zone die bijdraagt aan gevoelens van empathie, concludeerde Sarah Lazar van het Massachusetts General Hospital. Musea met hun collecties in zovele vormen, kleuren en texturen zijn dan ook perfecte laboratoria om hiermee aan de slag te gaan.

Lees er meer over in de nieuwste editie van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

Enkele cijfers

  • Slow Art Day werd gelanceerd in 2010.
  • In 2023 namen minstens 193 musea wereldwijd deel.
  • In 2024 nemen musea uit 24 landen deel, waaronder IJsland, Singapore en Nieuw-Zeeland.
  • Acht van de voorlopig 133 aangemelde initiatieven voor 2024 komen uit Vlaanderen en Brussel.

Waar in Vlaanderen en Brussel?

Erfgoedwijzer

Benieuw hoe u slow art kunt inzetten in uw erfgoedpraktijk? FARO stelde op de Erfgoedwijzer een handige wegwijzer voor u samen.

Klik hier om het dossier te raadplegen.

Katrijn Dhamers