Presentaties collegagroep 'Digitale collectieregistratie'

Schoendozen. Foto: Lie Cauwelier - Eperon d'Or

Op 12 oktober kwam de collegagroep 'Digitale collectieregistratie' samen om ervaringen te delen en voorstellen uit te wisselen. De collegagroep brengt projecten samen die ondersteuning krijgen via de ‘Inhaalbeweging digitale collectiedata’, een initiatief van het Departement CJM.

Presentaties

In de voormiddag stelden zes collega's de resultaten voor van hun inhaalproject:

In de namiddag gaf Tinneke De Clercq (meemoo) een update over de erfgoeddatabanken en waren er twee workshops:

  • DO IT! en de Publiekdomeintool (Bart Magnus): deze workshop lichtte een case van het DO IT!-project toe. DO IT! helpt tien erfgoedinstellingen hun werken in het publiek domein te achterhalen. Daarnaast onderzoekt het project ook de rechtenstatus van de werken op artinflanders.be. Aansluitend gingen de deelnemers in deze workshop zelf aan de slag met de Publiekdomeintool van meemoo.
     
  • Toekennen van rechtenlabels (Ellen Van Keer): het toekennen van rechtenlabels voor de publieke ontsluiting van beelden is niet altijd evident. En voor een groot deel een kwestie van beleid en keuzes in een organisatie. Rechtenlabels kunnen immers ook worden gebruikt wanneer de rechtenstatus niet sluitend kan worden bepaald (als bv. publiek domein) en wanneer beelden ontsloten worden o.b.v. risicoanalyse. Ellen lichtte tijdens deze workshop de belangrijkste standaarden, basisprincipes en do’s en don’ts toe van rechtenlabeling. Bekijk de use-case van het Industriemuseum.

De volgende collegagroep vindt plaats in het voorjaar 2024. De collegagroep is een initiatief van FARO, meemoo en het Departement CJM en heeft tot doel uitwisseling, intervisie en coaching te geven bij de projecten van de inhaalbeweging digitale collectieregistratie/data. 

Foto: schoendozen. Lie Cauwelier - Eperon d'Or

Bram Wiercx