Plus est en vous

Foto: (c) Sarah Bauwens, Musea Brugge

Eind mei opende in Brugge het vernieuwde Gruuthusemuseum opnieuw de deuren. Tijdens het recente openingsweekend kreeg ook de jongerencrew ‘Paleisje pimpen’ ruimte en plaats om uitgebreid te vertellen hoe zij de afgelopen maanden rond de heropening van het museum hebben gewerkt.

De jongerencrew is een groep van een 20-tal jongeren die samen een gesamtkunstwerk creëerde. Ze werden daarbij geholpen en gecoacht door verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines. Het museumteam werkte voor dit proces samen met de kunsteducatieve organisatie de Batterie.   

Expressieve creaties

De collectie, het gebouw en het verhaal van het Gruuthusemuseum vormden de aanleiding voor de jongeren om op een creatieve manier te onderzoeken wat erfgoed vandaag betekent. Om ideeën vorm te geven, gingen de jongeren op zoek naar een eigen beeldtaal. Het resultaat is een reeks expressieve creaties in bewegend beeld en geluid, op foto, en in de vorm van een installatie.

De jongeren beleefden een unieke tijd, zoveel is duidelijk. Samen met andere jongeren kregen ze de kans om gedurende enkele maanden volop te experimenteren Met resultaat: het werk wordt gepresenteerd in de zolderruimte van het Gruuthusemuseum.

Kijkwijzer

De impact van dit participatief traject voor de jongeren zelf, staat buiten kijf. Maar de effecten van dit participatieve traject kunnen nog veel verder gaan dan dat. Wat écht boeiend is, is de documentaire die over dit cocreatieve proces met de jongeren en de kunstenaars is gemaakt. Wat zij vertellen, kan voor iedere bezoeker als kijkwijzer of als interpretatiekader dienen om het huidige museum te bezoeken. Wat de jongeren aangeven is niet hoogdravend, en bijzonder to the point. Welke tekstschrijver doet het hen na?

De frisse blik van de jongeren zorgt voor een actuele toets in het museum. Bedoeling is om deze en andere jongeren vanaf nu blijvend te betrekken bij de museumwerking. Steeds op een cocreatieve manier zodat ook jongeren het museum mee dragen en betekenis geven. De beoogde koers zit alvast goed voor dit Brugse stadspaleis!

  (c) Sarah Bauwens, Musea Brugge
  (c) Sarah Bauwens, Musea Brugge
  (c) Sarah Bauwens, Musea Brugge

  Foto's: (c) Sarah Bauwens, Musea Brugge

  Meer lezen op deze website over participatie en cocreatie?

  Hildegarde Van Genechten