Uit het FARO-archief: de Nina Simon leesgroep uit 2013

Leesgroep

Wat kan participatie voor de cultureel-erfgoedsector betekenen? Vijf jaar geleden zochten we antwoorden in dé museale leestip van dat moment: het boek The Participatory Museum van Nina Simon. We organiseerden een leesgroep en dat leverde een aantal documenten op die we nu opnieuw met u delen.

Meer dan een leesverslag

leesgroep in actie

Vier keer brachten we een groep van twintig mensen samen om dit boek te bespreken. Telkens zorgden we voor pittige vragen, en dus was er stevige discussie.

We vonden het boek razend interessant én inspirerend: een echte eyeopener. Aan de andere kant was het ook wel erg Amerikaans. En wat we vooral misten, is dat het boek niets vertelt over de opvolging van dit soort projecten nadien. Hoe zit het precies met de nawerking? Hoe houdt het museum de gemeenschap achteraf nog betrokken?

Een reden te meer om met de leesgroep wel naar een blijvend resultaat te streven, en dat waren de volgende documenten.

Fiches van de deelnemers

De deelnemers aan de leesgroep hadden vaak al het een en ander in de praktijk uitgeprobeerd. Het boek van Nina Simon bood een ideale gelegenheid om hun projecten nog eens te herbekijken en te evalueren. Hun fiches uit 2013 vindt u hier:

Dit blogbericht maakt deel uit van een reeks van drie:

Volg de expeditie participatie ook via deze pagina: https://faro.be/expeditie-participatie

Jacqueline van Leeuwen