Uit het FARO-archief: Makelaardij

Foto studiedag makelaardij

Weet u het nog? In 2011 maakten we samen met tapis plein vzw en Katho/Ipsoc een fijn boekje over makelaardij. Een bundel met een kettingbrief, heel veel praktijkvoorbeelden, een theoretisch kader en een aanzet tot competentieprofiel. Een studiedag en heel veel gesprekken gingen aan dit boekje vooraf. En we mogen wel stellen dat het toen een must-read was!

Op zoek naar eerste antwoorden

Makelaardij boekje

Niet alleen lanceerden we met deze publicatie een nieuw concept, er kwamen ook heel wat vragen aan de oppervlakte. Want bruggen bouwen met een brede erfgoedgemeenschap, dat was niet zo evident. Was makelaardij een zaak van publiekswerking of van de hele organisatie? Een doel op zich of eerder een middel? Was het makelaarschap een aparte functie of een attitude van iedere medewerker? Hoe doe je dat trouwens: makelen tussen verschillende culturen? Hoe belangrijk is gelijkwaardigheid daarbij? Kan de makelaar eigenlijk wel neutraal zijn? En wat zijn de persoonlijke grenzen van zo’n makelaar?

Lees hier nog eens hoe we daar toen tegenaan keken. Interessant, want heel wat van die vragen komen ook terug op onze poster van de Expeditie Participatie. Zou er ondertussen veel veranderd zijn?

Praktische tools

Het makelaardijboekje bundelde heel wat vernieuwende verhalen en ideeën. Daardoor ontstond er ook vraag naar een praktische vertaling. We publiceerden met dezelfde groep twee aanvullingen:

Foto: KATHO / Willem Blancke

Dit blogbericht maakt deel uit van een reeks van drie:

Volg de Expeditie Participatie ook via deze pagina: https://faro.be/expeditie-participatie

Jacqueline van Leeuwen
expeditie participatie