Gidsen vertellen meer dan je denkt. Uiteraard zijn het experten ter zake, maar voor veel bezoekers vormen ze ook het eerste contactpunt. Gidsen dragen je huis mee uit. Hoe coach jij hen daarin?
Tijdens de krokusvakantie, van 1 tot en met 9 maart, is het weer tijd voor Krokuskriebels. Maar liefst 85 musea zetten dan hun deuren wagenwijd open voor families met kinderen tussen 0 en 14 jaar.
Heb je een mooi aanbod voor Erfgoedweken maar nog geen match met een leerkracht of klas? Geen paniek. In deze blog geven we je enkele handige tips waarmee je je activiteit op de radar zet bij leerkrachten.
Technologie raakt zowat elke hoek van ons leven, en ook cultuureducatie verandert mee. Dig It Up dompelt je op 20 februari helemaal onder in de digitale cultuureducatie, waar creativiteit en technologie samensmelten.
Tussen 22 april en 2 mei 2025 zijn het opnieuw de Erfgoedweken. Het doel? Duizenden leerlingen uit het lager en secundair onderwijs laten proeven van en warm maken voor cultureel erfgoed. Registreer nu je activiteit!
20 november is Kinderrechtendag. Dit jaar vieren we bovendien de 35e verjaardag van het VN-verdrag voor de rechten van het kind. Met daarin ook twee artikelen die de erfgoedsector bijzonder aanspreken.
Je kennis vergroten over hoe je erfgoed kan gebruiken in de klas? Dat kan binnenkort met twee bijzondere initiatieven: het netwerkmoment 'Van klas tot schat' en de opleiding 'Erfgoed en onderwijs'. Zien we je daar?
Hoe ontstaan historische verhalen? Door wie worden ze verteld en waarom? VRT lanceert de nieuwe EDUbox Historisch bewustzijn, een interactief lespakket dat leerlingen secundair onderwijs inzicht geeft in hoe geschiedenis vanuit verschillende perspectieven wordt gevormd.
Voelt u het ook? In de erfgoedsector gonst het momenteel van de 'spel'activiteit. Speciaal voor musea die hun speelse vaardigheden willen aanscherpen tijdens Krokuskriebels 2025, is er nu een coachingstraject i.s.m. Gezinsbond.
Tussen 21 april en 2 mei 2025 zijn ze er weer: de Erfgoedweken. In 2024 wisten zo'n 107 Erfgoedklasbakken samen meer dan 10.000 leerlingen warm te maken voor erfgoed(werk). Bent u er volgend jaar ook bij?
Wat willen jongeren bewaren voor de toekomst (en wat niet)? En hoe zorgen we ervoor dat we hun stem ook daadwerkelijk meenemen in beslissingen over de collecties in kwestie? Een bijeenkomst op 23 september zoekt het uit.
In 2025 zet Krokuskriebels aan tot spelen! Want spelen kan en kent iedereen, jong en oud, ongeacht achtergrond. Wie speelt, ontmoet, beleeft, ontdekt, leert en groeit. Krokuskriebels nodigt families én musea uit om meer plek te geven aan (samen) spelen.