Word Erfgoedklasbak en inspireer duizenden leerlingen

Erfgoedklasbak Luna van het Gallo-Romeins Museum © VGC

Tussen 21 april en 2 mei 2025 zijn ze er weer: de Erfgoedweken. Bij een vorige editie, in 2024, wisten alle 107 Erfgoedklasbakken samen meer dan 10.000 leerlingen – jawel! – warm te maken voor erfgoed(werk).

Kriebelt het ook bij u om als Erfgoedklasbak naar scholen trekken? Kwam het er nog niet eerder van, maar hebt u wel veel zin? Of bent u gewoon nieuwsgierig? Meld u dan aan als Erfgoedklasbak! Wat u daarvoor nodig hebt? Een stevige dosis enthousiasme, gekruid door een flinke passie voor erfgoed(werk).

Overtuigd? Of nog een laatste duwtje nodig? Kom dan zeker naar het digitale info-uur voor nieuwe Erfgoedklasbakken, op 24 september.

Erfgoedklasbakken?

Sinds 2022 wordt Erfgoeddag geflankeerd door de Erfgoedweken. Die richten zich specifiek naar het lager en secundair onderwijs en geven elk kind en elke jongere de mogelijkheid om via de school kennis te maken met het brede spectrum dat erfgoed en erfgoedwerk biedt. De Erfgoedweken geven hen de kans om een nieuwe interesse te ontdekken of, wie weet, helpt het hen bij het bepalen van hun verdere studiekeuze of werkdomein.

Wie zich aanmeldt als Erfgoedklasbak sluit aan bij een groep van zo'n 107 enthousiastelingen die zich engageren vanuit verschillende organisaties en functies: als directeur van een museum, onderzoeker in een archief, vrijwilliger in een erfgoedvereniging, zakelijk medewerker ... Elk profiel en elke achtergrond verrijkt de groep, want door die diversiteit aan invalshoeken vinden we ingang bij verschillende leerinhouden en -vakken in het onderwijs.

Deze Erfgoedklasbakken wisten in 2024 in heel Vlaanderen en Brussel samen meer dan 10.000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs  te bereiken. Flink wat Erfgoedklasbakken trokken bovendien naar meerdere klassen. Nóg mooier om te melden bovendien, is dat de leerkrachten die een Erfgoedklasbak in hun klas ontvingen, bijzonder lovend waren in hun feedback.

Infomoment

Erfgoedklasbak Jonas Van Mulder, KADOC © FARO

Op 24 september 2024 organiseert FARO een kort digitaal infomoment voor professionals en vrijwilligers uit musea, archieven, erfgoedbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, dienstverlenende rollen, verenigingen … die bij de komende editie van de Erfgoedweken voor het eerst de stap als Erfgoedklasbak willen zetten.

U hoeft geen ervaring te hebben met educatief werk of publiekswerking. Zoals we al zeiden, een flinke dosis enthousiasme voor het erfgoedwerk achter de schermen, vanuit zoveel mogelijk verschillende functies en profielen, maakt de groep van Erfgoedklasbakken des te rijker.

Tijdens dit infomoment verneemt u meer over het opzet en de organisatie van de Erfgoedweken. U hoort uit eerste hand hoe andere Erfgoedklasbakken het aanpakten en over welke thema’s ze werkten. Maar vooral zoomen we in op wat u kan helpen of ondersteunen bij het uitwerken van uw eigen Erfgoedklasbak-moment. 

Meld u aan

Wil u tijdens de Erfgoedweken 2025 graag aan de slag als Erfgoedklasbak? Stuur dan een e-mail met als onderwerp ‘Erfgoedklasbak’ naar Hildegarde Van Genechten, uw contactpunt bij FARO: hildegarde.vangenechten@faro.be.

Op 23 september ten laatste ontvangt u een MS Teams-link in uw mailbox waarmee u kan deelnemen aan deze gratis digitale bijeenkomst op 24 september, van 13u tot 14u. Tot dan? 

Lees ook

 

Foto's: Erfgoedklasbak Luna, Gallo-Romeins Museum © VGC en Erfgoedklasbak Jonas Van Mulder, KADOC © FARO

Hildegarde Van Genechten
erfgoedweek
Erfgoedweken
erfgoedklasbak
onderwijs
kinderen
jongeren
erfgoeddag
Online evenement