Maak u klaar voor Krokuskriebels 2025

Foto: Jon Tyson via Unsplash

In 2025 zullen musea over heel Vlaanderen en Brussels tijdens Krokuskriebels nóg toegankelijker zijn voor families met kinderen. Want musea die deelnemen aan dit tweejaarlijkse evenement, organiseren dan gedurende die week van de krokusvakantie bijzonder uitnodigende familievriendelijke activiteiten. Ook voor families waarvoor een museumbezoek misschien minder evident is: bijvoorbeeld voor families met zeer jonge kinderen of met tieners, of voor families met kinderen met een handicap.

In 2023 verzorgden maar liefst 93 musea samen mee het Krokuskriebels-aanbod. Families konden kiezen uit 169 activiteiten. Meer dan 54.000 volwassenen en kinderen gingen op museumbezoek.

Spelen!

Deze editie legt Krokuskriebels een accent op 'spelen'. Het evenement wil zo nog meer (nieuwe) families bereiken. Want spelen kent en kan iedereen. Jong én oud. Wie speelt, ontmoet, beleeft, ontdekt, leert en groeit. Redenen genoeg om u te verdiepen in de waarde en betekenis van spelen, en vooral in hoe musea het bewuster kunnen inzetten om families te verbinden met collecties, verhalen én elkaar.

Inspiratiedag

Kom op 8 oktober 2025 naar de Inspiratiedag Krokuskriebels 2025 in OPEK Leuven, en neem een duik in het thema ‘spelen’. Op het programma verwelkomen we Evert Hoogendoorn, gespecialiseerd in ludodidactiek − of hoe spel te integreren in leerprocessen? − van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. En we gaan digitaal in gesprek met Charlotte Derry over waarom spelen en musea zo'n goede match kunnen zijn. Als auteur van Rules for a playful museum werkte ze reeds samen met verscheidene musea in het Verenigd Koninkrijk.

Museum M en het (gloednieuwe!) Speelgoedmuseum Mechelen vertellen hoe zij spelen al een plaats geven in het museum. En tot slot zal ieder museum worden uitgenodigd om speelse activiteiten te organiseren tijdens de Krokuskriebelsweek 2025. Musea die dat wensen, kunnen zich nog verder verdiepen in het thema in een coachingtraject dat zich verder uitrolt in het najaar. 

De inspiratiedag en het coachingtraject zijn een nauwe samenwerking van de Gezinsbond, VCOK, Bamm! en FARO. De inspiratiedag staat open voor musea die deelnemen aan Krokuskriebels 2025, maar ook andere musea en erfgoedorganisaties die (nog) familievriendelijker willen worden en die gebeten zijn door spelen zijn welkom. Neemt u als museum ook deel aan Erfgoeddag op 27 april 2025 met als thema ‘Game on!’, dan kan u uw Krokuskriebelsactiviteit ook op Erfgoeddag opnieuw aanbieden. Dat is dubbele winst!

Lees hier alles over het programma van de Inspiratiedag Krokuskriebels, en de mogelijkheid tot inschrijven.

 

Foto: Jon Tyson via Unsplash

Hildegarde Van Genechten
Krokuskriebels
families
familievriendelijk
erfgoededucatie
erfgoeddag
spelen
spel
Evenement