Binnenkort, op 11 december, organiseert het GRACE-netwerk zijn tweede studiedag in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Op het programma: een brede waaier aan thema's uit de kunstcriminaliteit.
Voorjaar 2023 organiseerden RCE en FARO de netwerkbijeenkomst 'Collectieveiligheid en protestacties' in Den Haag. Dit succesvolle initiatief wordt herhaald op 22 november, in het Fotomuseum in Antwerpen.
Welke creatieve strategieën gebruiken musea en andere erfgoedinstellingen in de Verenigde Staten en Japan voor de preventie, de voorbereiding, de bestrijding en de onmiddellijke respons bij een ramp? Op 13 november hoort u het uit eerste hand.
De nagelnieuwe Ontzamelgids adviseert en ondersteunt musea in Vlaanderen bij het maken van beslissingen om objecten uit hun collectie te ontzamelen.
Op donderdag 14 september om 12.00 uur krijgt Manneken Pis een gloednieuw kostuum aangemeten, compleet met labojas, badge en andere attributen, allemaal in de kleuren van het KIK.
Denkt u graag mee na over het thema ontzamelen in Vlaanderen? Dan bent u van harte welkom bij de opstart van het lerend netwerk over dit onderwerp.
Op 12 juni is er de 'Kennisdag Collecties en Connecties', een dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en bij te praten over actuele collectie­vraagstukken. Ook FARO is van de partij met een workshop over cowaarderen.
Begin deze week lanceerde de Nederlandse Museumvereniging de nieuwe LAMO, voluit de Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten.
Hoe bereidt u zich voor op protestacties bij uw instelling of organisatie? En wat levert een goed evaluatieproces achteraf op? Tijdens een netwerkmoment op 30 maart delen ervaringsdeskundigen en experts informatie.
In een nieuwe blogreeks zet FARO een aantal erfgoedinstellingen in Vlaanderen in de kijker, die u aansporen om ook het binnenklimaat in uw organisatie op een duurzame manier te beheersen. Vandaag: DIVA, Antwerpen.
In een nieuwe workshopreeks wordt u begeleid om het barrièremodel voor kunstcriminaliteit doeltreffend te implementeren in uw organisatie. Afspraak op 14 maart?
De studiedag, op 27 februari in Gent, bestudeert het thema erfgoed- en kunstcriminaliteit door de bril van academici, museumdirecteurs en de federale politie.