Workshop cowaarderen tijdens Kennisdag Collecties en Connecties

Waardering poppen figurentheater De Maan, Mechelen © FARO

Op 12 juni kunt u in het Nederlandse Amersfoort naar de Kennisdag Collecties en Connecties, een jaarlijks terugkerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en bij te praten over actuele collectie­vraagstukken. Onder het motto ‘Collecties in beweging’ staan de verschillende deelsessies dit jaar in het teken van collecties die fysiek in beweging zijn. Denk dan bv. aan collecties uit een koloniale context, cowaarderen, migratie-erfgoed, herkomstonderzoek en verduurzaming.

Ook FARO tekent present op de kennisdag, en verzorgt samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Co-Cultuur de workshop 'Samen verzamelen. Aan de slag met co-waarderen'. 

Wat voorafging: lerend netwerk

Sinds 2021 werken de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland (RCE) en FARO in het kader van het verdrag van Faro samen om de cultureel-erfgoedsector te ondersteunen met participatief waarderen. Op 8 juli 2021 schoot het Lerend Netwerk Cowaarderen uit de startblokken om cultureel-erfgoedspelers in Nederland en Vlaanderen op basis van de huidige noden en struikelblokken te helpen met cowaarderen.

Deze dialoog is uitgegroeid tot een lerend netwerk waarin we samen met het veld tools ontwikkelen om een cowaarderingstraject succesvol uit te voeren. De tools bestaan uit een competentieprofiel, tips voor gespreksstarters en een verzameling tips & tops uit de praktijk. De tools vindt u terug in de Erfgoedwijzer van FARO en op de kennispagina's van RCE.

Op 16 december 2022 vond een online netwerkbijeenkomst plaats over cowaarderen, het samenwerken aan erfgoedwaardering. De bijeenkomst werd georganiseerd voor vakgenoten uit Nederland en Vlaanderen. Het verslag van deze netwerkbijeenkomst vindt u terug via deze pagina.

Neemt u graag deel aan dit lerend netwerk? Stuur dan een e-mail naar Geertje Huisman, g.huisman@cultureelerfgoed.nl.

Kennisdag Collecties en Connecties

Tijdens de workshop op 12 juni stellen we de in het lerend netwerk ontwikkelde tools aan u voor aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Daarna gaan we samen met u aan de slag om (fictieve) casussen uit te werken.

Meer informatie over de kennisdag en over de workshop vindt u op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland, waar u zich ook kunt inschrijven.

Foto: waardering poppen figurentheater De Maan, Mechelen © FARO 

Anne-Cathérine Olbrechts