Ontzamelgids voor cultureel erfgoed is klaar voor gebruik

Deel collectie Jaap Kruithof © Philip Boël

De nieuwe handleiding voor het ontzamelen van cultureel erfgoed in Vlaanderen helpt musea om een ontzamelactie op een juridische en deontologisch correcte manier uit te voeren. In Vlaanderen hadden we immers nog geen eigen richtlijnen om te ontzamelen. Tot nog toe maakten de Vlaamse collectiebeherende organisaties gebruik van onder andere de Nederlandse LAMO als algemene leidraad, maar de context is in Vlaanderen helemaal anders. Meer daarover leest u ook in de blogreeks ontzamelen

In 2021 voerde FARO een nodenanalyse uit in verband met het ontzamelen van cultureel erfgoed. Daaruit bleek dat er niet zozeer nood is aan een dwingend keurslijf of een standaard, maar eerder aan een vrijblijvende gids/handleiding om te raadplegen bij een ontzamelactie. Er is nood aan een kader, een houvast dat collectiebeherende organisaties in Vlaanderen begeleidt om hun collectiebeleid en -beheer op een duurzame manier te ontwikkelen en uit te voeren.

Samen met een werkgroep van ongeveer twintig leden met vertegenwoordigers uit de musea, landelijke thematische dienstverleners en erfgoedcellen werkte FARO deze gids uit voor Vlaanderen. Oliver Lenaerts werkte de juridische aspecten van een ontzameling uit.

U vindt de ontzamelgids op deze pagina

We hopen van harte dat deze gids u begeleidt en u helpt bij het oplossen van de struikelblokken die u ervaart. Stuur ons in elk geval feedback wanneer u met de gids aan de slag gaat.  

Foto: deel collectie Jaap Kruithof © Philip Boël

Anne-Cathérine Olbrechts