Toepassing duurzame klimaatrichtlijnen: laat u inspireren door DIVA

Zoutvaatjes © Frederik Beyens - DIVA

In een nieuwe blogreeks zet FARO een aantal erfgoedinstellingen in Vlaanderen in de kijker, die u aansporen om ook het binnenklimaat in uw organisatie op een duurzame manier te beheersen. Vandaag: DIVA, Antwerpen.

Bizot Green Protocol en klimaatdeclaratie   

Hoe beheerst u het binnenklimaat voor het behoud van cultureel erfgoed? De laatste jaren werden de strenge klimaatrichtlijnen (temperatuur van 18-20°C, relatieve vochtigheid tussen 50 en 55%) terecht in vraag gesteld. Wereldwijd maken ze meer en meer plaats voor richtlijnen die rekening houden met realistische collectienoden, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de laatste 25 jaar.

Deze richtlijnen zijn bovendien milieuvriendelijker, en besparen veel energie. Eerder al kon u op deze website meer lezen over de evolutie naar nieuwe klimaatrichtlijnen. 

Lees er in dit verband zeker ook de klimaatdeclaratie op na.  Bart Ankersmit - senior onderzoeker gespecialiseerd in klimaatbeheersing, nam het initiatief om deze klimaatdeclaratie samen met het Nederlandse en het Vlaamse klimaatnetwerk te schrijve,. Deze klimaatdeclaratie is intussen ondertekend door ICOM Nederland, ICOM België-Vlaanderen, het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium), de Museumvereniging (Nederland), het Nationaal Archief (Nederland), Geregistreerd Museum (Nederland), het LCM (Landelijk Contact Museumconsulenten Nederland), KB Nationale Bibliotheek (Nederland) en door de initiatiefnemers RCE Nederland, TU/e (Technische Universiteit Eindhoven), het departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO (Vlaams klimaatnetwerk).  

We sporen u aan om deze klimaatdeclaratie ook te ondertekenen en in de praktijk toe te passen. Op die manier werken we samen aan een verantwoorde, duurzame omgang met het binnenklimaat in collectiebeherende instellingen (musea, archieven en erfgoedbibliotheken). Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen hierover? Of wil u de klimaatdeclaratie ondertekenen? Neem dan contact op met Anne-Cathérine Olbrechts, adviseur behoud & beheer bij FARO.    

DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, Antwerpen  

De instellingen van het klimaatsysteem bij het museum DIVA zijn sinds de verbouwingen van 2018 gebaseerd op het Bizot Green Protocol. Dat is energiebesparend, omdat de ingestelde waarden niet even strikt zijn als de waarden die in het verleden vaak werden toegepast.

De instellingen gaan uit van een temperatuur tussen 17 en 25°C en een relatieve vochtigheid tussen 40% en 60%. Dit brede bereik houdt rekening met seizoenfluctuaties waardoor er trage seizoensgebonden schommelingen zijn in het binnenklimaat. Dergelijke schommelingen vormen geen gevaar voor schade aan de objecten. Meer gevoelige voorwerpen uit de collectie worden tentoongesteld in vitrines met een miniklimaatsysteem dat wel een striktere relatieve vochtigheid van 45% tot 55% garandeert.  

De reden waarom DIVA het Bizot-protocol volgt, is gebaseerd op het onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de ontwikkeling van het Provincie Antwerpen depot Campus Vesta, met als projectleider Veerle Meul.  

Met deze blogreeks zet FARO een aantal musea, archieven en erfgoedbibliotheken in Vlaanderen in de kijker, die u aansporen om ook het binnenklimaat in uw organisatie op een duurzame manier te beheersen. Past u zelf deze richtlijnen toe? Contacteer ons dan gerust. We zijn benieuwd naar uw ervaringen.  

Foto: Zoutvaatjes © Frederik Beyens - DIVA

Anne-Cathérine Olbrechts