Manneken Pis viert 75 jaar KIK met nieuwe outfit

Manneken Pis in de kleuren van het KIK © KIKIRPA

In 2023 viert het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) zijn 75e verjaardag. De federale wetenschappelijke instelling is het resultaat van het interdisciplinaire project dat door oprichter Paul Coremans werd bepleit. Het is hét instituut waar kunsthistorici, fotografen, chemici, fysici, restaurateurs en andere wetenschappers samenwerken met één gemeenschappelijke missie: zich wijden aan de inventarisatie, de studie en de conservatie van kunstwerken voor het hele land en voor alle Belgen.

Een nieuw kostuum in de kleuren van het KIK voor Manneken Pis

Al 75 jaar inventariseert, bestudeert en conserveert het KIK het erfgoed van alle Belgen. Ook Manneken Pis deed in 2015 een beroep op de diensten van het KIK, toen in samenwerking met de VUB een XRF-analyse werd uitgevoerd om de samenstelling van het brons te bepalen. Kunsthistorica Géraldine Patigny bestudeerde het werk in het kader van haar doctoraatsthesis aan de ULB, over de beeldhouwers Jérôme du Quesnoy de Oude en de Jonge. 

Op donderdag 14 september om 14.00 uur krijgt Manneken Pis een gloednieuw kostuum aangemeten in de kleuren van het KIK: een labojas, een badge met een atoom en een vergrotingsbril (als voorstelling van het Departement Laboratoria); penselen, een scalpel en een wattenstaafje (als voorstelling van het Departement Conservatie-Restauratie); en een camera (voor het Departement Documentatie met zijn fotografische inventarissen en wetenschappelijke beeldvormingsdiensten). Aan zijn riem draagt hij een KIK-identificatiebadge.

Het voorstel voor de nieuwe outfit werd geanalyseerd door een comité bestaande uit leden van de Orde der Vrienden van Manneken Pis en vertegenwoordigers van de Stad Brussel. Het nieuwe kostuum zal na de inhuldiging deel uitmaken van de garderobe van het beeld in het Museum van de Stad Brussel.

Praktisch: donderdag 14 september 2023 om 12.00 uur, Eikstraat 1, 1000 Brussel. Meer info: Website Manneken Pis

Nog meer evenementen

In het kader van de 75e verjaardag vinden nog een reeks andere evenementen plaats.

Exclusief bezoek aan het Atelier polychrome houtsculptuur

Tijdens het weekend van 16 en 17 september ontdekt u het retabel van Milaan tijdens een exclusief bezoek aan het Atelier polychrome houtsculptuur.

Lange tijd werd het altaarstuk 'De Aanbidding der Koningen' in de basiliek San Nazaro Maggiore in Milaan toegeschreven aan een Duitse ambachtsman. Na een studie en restauratie in het KIK is gebleken dat het een meesterwerk is van een beroemde dynastie van Brusselse beeldhouwers: de Bormans. Dit baanbrekende kunstwerk is in zijn oude luister hersteld en biedt een fascinerend inzicht in de 15e-eeuwse internationale uitwisselingen in Europa..
 
Het was de ontdekking van merktekens in het hout die onherroepelijk bevestigde dat het kunstwerk inderdaad werd gemaakt door de gilden van beeldhouwers en houtbewerkers van de stad Brussel. De Bormans behoorden tot het gilde van de Vier Gekroonden, dat bestond uit metselaars, steenhouwers, beeldhouwers en leidekkers uit de stad, en waarvan het huis op nummer 18 van de Grote Markt staat. Vier generaties lang genoot deze dynastie van beeldhouwers enorm succes in heel Europa, vooral in de productie van retabels. Hun werken zijn te vinden in de collecties van 's werelds grootste musea, waaronder het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum in New York. De uitzonderlijke kwaliteit van het reliëfsnijwerk en bepaalde technische hoogstandjes doen vermoeden dat het altaarstuk het werk is van Jan II Borman zelf.

Praktisch: rondleiding met gids, maximaal 25 personen per uur, alleen na reservatie. Meer info: klik hier.

KIK-fietstocht tijdens de Open Monumentendagen

Nog in het weekend van 16 en 17 september vinden in Brussel de Open Monumentendagen plaats. In het kader daarvan kunt u deelnemen aan een KIK-fietstocht.

De 35e editie van de Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft als thema 'Art nouveau, kunst voor iedereen?'. Zoals elk jaar zijn specialisten van het KIK dat weekend aanwezig op verschillende locaties.
 
De fietstocht langs het Brusselse erfgoed gaat o.a via de kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Zege op de Zavel, waar een triptiek van Michiel Coxcie net opnieuw is opgesteld na studie en restauratie door het Atelier schilderkunst; het Koninklijk Theater Toone waar, op verzoek van urban.brussels, een inventarisatie en onderzoek zijn uitgevoerd door kunsthistorici en de Cel preventieve conservatie; het Cauchiehuis, waar analyses werden gedaan door de Cel decoratie van monumenten ... Na een passage door het Jubelpark eindigt de fietstocht bij het KIK met een exclusief bezoek aan het Atelier polychrome houtsculptuur voor de bezichtiging van een retabel uit Milaan van de Brusselse beeldhouwer Jan II Borman.

Praktisch: duur 2u30, max. 18 deelnemers per tocht. Inschrijven kan via deze link.

Jubileumpublicatie 'Wetenschap voor het Belgische erfgoed'

Het KIK publiceert doorgaans zijn onderzoeksresultaten in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Speciaal voor zijn 75e verjaardag publiceert het KIK nu een jubileumeditie om de jarenlange inzet van experten in de kijker te zetten.

Met deze speciale editie wordt de kennis over het erfgoed gedeeld met een breed publiek. Het magazine is een reis door de geschiedenis van de instelling, verkent de rijkdom van de interdisciplinaire aanpak en het belang van de internationale reikwijdte en bericht over technologische ontwikkelingen die kennis toegankelijk maken voor iedereen.
 
Het is geïllustreerd met talrijke foto's van de teams aan het werk, van verschillende wetenschappelijke (beeldvormings)technieken en met foto’s uit de oude doos die de geschiedenis van het KIK tonen. Het magazine bevat zelfs een stripverhaal over het Lam Gods. De artikels zijn beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels.

Het verjaardagsmagazine is voor 10 euro te koop aan het onthaal van het KIK, Jubelpark 1, 1000 Brussel en via de website www.kikirpa.be.

Bron: Persbericht - Gerrie Soetaert

Anne-Cathérine Olbrechts