Praktijkgesprek: ‘Hoe maak ik een documentaire?’
Ervaringen delen, leren van elkaar en zo uw communicatiecompetenties (verder) aanscherpen: dat is de formule van het ‘praktijkgesprek’. Op maandag 18 november gaan we in gesprek over documentaires, en hoe die te maken als erfgoedwerker.
Rebecca Gysen (Stadsarchief Leuven) en Koen Vermeulen (Stadsarchief Mechelen) delen in dit praktijkgesprek heel open hun ervaringen en inzichten over hun documentaires. Daarbij gaan ze dieper in op alle aspecten die bij de productie en distributie komen kijken. Wat hebben zij geleerd van deze trajecten, waar kan het eventueel beter en wat zouden ze nu niet meer doen?
- Voor eeuwig en altijd is de zesdelige docureeks van het Stadsarchief Leuven. Daarin worden “pakkende verhalen” over vreemdelingendossiers, stemrecht, cinema's, markten, vondelingen en verzetsvrouwen verteld. Mooi is dat de archiefmedewerkers zelf een aflevering dragen, als verteller en gids. Zo leert de kijker ook de mensen die in dat archief werken kennen, en krijgt ‘de archiefmedewerker’ een gezicht.
- Ook Stadsarchief Mechelen legt de lat hoog. Stadsarchivaris Koen Vermeulen lanceerde naar aanleiding van de jongste editie van Erfgoeddag (in het teken van ‘Thuis’) Naar betere oorden: de 16e-eeuwse Mechelse uittocht achterna, een lange documentaire van 1 uur en 21 minuten. Als u het ons vraagt: een krachttoer, met Koen in een glansrol als nieuwsgierige onderzoeker die in de voetsporen treedt van de 16e-eeuwse Mechelaars.
Met andere woorden: een ideale gelegenheid om u, uit eerste hand, te laven aan kennis en praktijkervaringen!
Voor wie? Erfgoedwerkers die een documentaire willen maken, gemaakt hebben of momenteel met de productie bezig zijn. Belangrijk! Neemt u deel aan dit praktijkgesprek, dan heeft u de reportages op voorhand bekeken. Zo praat u makkelijker mee, en haalt u zelf ook meer uit het gesprek.
Programma
14.00 uur: Welkom & intro
14.10 uur: Eerste praktijkgetuigenis
14.40 uur: Q&A
15.00 uur: Pauze
15.10 uur: Tweede praktijkgetuigenis
15.40 uur: Q&A
16.00 uur: Einde
Alle info over de documentaires vindt u elders op onze website.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
- Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Praktische info
Inschrijven kan via onderstaand formulier.