Jongste Museumpeil in het teken van duurzaamheid

Twee mensen aan een balie bladeren in een tijdschrift. Foto: Crew, via Unsplash

Recent verscheen het jongste nummer van Museumpeil, dat u een reeks boeiende gesprekken, analyses en voorbeelden over duurzaamheid voorschotelt. Een aanrader!

Waaraan mag u zich verwachten?

  • Een gesprek met Marc Jacobs (Universiteit Antwerpen) over toekomstige uitdagingen voor de erfgoedsector, transdisciplinair denken en het inzetten van de macht van musea. Met een eervolle vermelding van de Museums for Climate Action op COP26 in Glasgow en hun acht scenario's om als museum bij te dragen aan het duurzaamheidsdebat
  • Zeven kansen om te kiezen voor tentoonstellingen met minder milieu-impact en het plan van aanpak van Musea Brugge, voor u geschetst door Elviera Velghe.
  • Benedicte Dierickx (M Leuven) doet uit de doeken hoe het museum zijn voetafdruk verkleint met kleine acties en nog grotere plannen koestert voor de nabije toekomst, daarbij ondersteund door het Ki Futures-programma.
  • Duurzaamheidstips voor kleine tot middelgrote musea: hoe gaat u concreet aan de slag?
Het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam verkreeg al enkele jaren op rij het Green Key keurmerk. Foto: Donarreiskoffer, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
  • Een stand van zaken over de toepassing van meetinstrumenten en keurmerken voor duurzaamheid in museumland. Met inspirerende voorbeelden zoals Biesbosch MuseumEiland en het MigratieMuseumMigration
  • Een gesprek met architect Michiel Riedijk over recente museumarchitectuur en hoe die, verankerd in zijn omgeving, waarde toevoegt. Tevens een warm pleidooi voor daglicht in het museum en (gedeeltelijke) publieke toegankelijkheid.
  • Vier inspirerende voorbeelden, waaronder Technopolis, om de klimaatcrisis tentoon te stellen.
  • De impact van de watersnood in juli 2021 op erfgoed in Nederlands-Limburg − geflankeerd door tips om ermee om te gaan wanneer het ú zou overkomen.
  • De zoektocht naar 'verdachte' sponsors in musea: een wake-up call en warme oproep. Als proevertje kunt u dit artikel gratis lezen op de website van Museumpeil.
  • ... en nog veel meer!

Wist u trouwens dat het tijdschrift META een vaste rubriek wijdt aan de praktijktoepassing van de Sustainable Development Goals in/door archieven en bibliotheken? Veel aandacht gaat naar sociale duurzaamheid en inclusie. Blader eens door hun digitaal archief om meer te weten te komen.

Veel leesplezier!

FARO wil voor en met de cultureel-erfgoedsector inzetten op (ecologische) duurzaamheid, in navolging van de Strategische visienota van minister Jambon. Daarom zult u nog meer berichten en initiatieven rond dit thema zien passeren.

Heeft u deze al gezien?


We horen natuurlijk ook graag uw vragen en ambitie!

Foto's: Crew via Unsplash // Donarreiskoffer, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Tine Hermans