Nieuwe gids maakt u wegwijs in groene solventen
Wilt u als conservator-restaurator op een 'groenere' manier aan de slag? Of bent u op zoek naar een goede basis voor verder onderzoek naar groenere solventen? Dan zit u goed met het handboek Greener Solvents in Conservation: An Introductory Guide.
Groenere solventen of oplosmiddelen kunnen worden omschreven als solventen die een beter alternatief bieden dan andere solventen op het vlak van menselijke toxiciteit, veiligheid en milieu-impact. Uit een onderzoek van Sustainability in Conservation (SiC, 2020) bleek dat 40% van de bevraagde conservatoren-restauratoren groene solventen gebruiken. 34% gebruikt ze soms. De overige 26% gebruikt amper groene solventen. In de bevraging werd de term ‘groen’ ongedefinieerd gelaten. Ondertussen is men afgestapt van de term ‘groen’, maar spreekt men van ‘groener’. Vooral het ontbreken van betrouwbare en toegankelijke informatie blijkt een grote drempel om geen groene(re) solventen te gebruiken.
Om tegemoet te komen aan een steeds groeiende vraag naar onderzoek en betrouwbare informatie, startte het SiC Greener Solvents op, een internationaal onderzoeksproject. Met het handboek Greener Solvents in Conservation: An Introductory Guide is er nu een eerste tastbaar projectresultaat.
Waarom is dit boek interessant?
Het handboek geeft ook inzicht in waar nieuwe vervangende solventen van cruciaal belang zijn voor conservering; informatie die vooral nuttig is voor de toewijzing van waardevolle tijd en middelen voor verder onderzoek.
Waarom kiezen voor groene solventen?
Recycleerbare solventen en processen kunnen zowel ecologische als economische voordelen opleveren. Derivaten die afgeleid zijn van non-food biomassa kunnen bv. nieuwe markten openen voor de landbouwsector. Bovendien draagt u door gebruik te maken van groene solventen niet alleen bij aan de vermindering van milieu- en luchtverontreinigende stoffen, maar zorgt u er ook voor dat u veiliger én gezonder kunt werken.
Verder lezen
G.R. Fife (red.), Greener Solvents in Conservation: An Introductory Guide. Archetype Publications, 2021. Het handboek is vrij beschikbaar op de website van SiC.
Heeft u deze al gezien?
- Duurzaamheid in je organisatie: aan de slag!
- Jongste Museumpeil in het teken van duurzaamheid
- Duurzaamheid in Museum Plantin-Moretus: werkbezoek
- MuseumNext: de ecologische keuzes van het Natuurhistorisch Museum van Lesbos
- MuseumNext: de ecologische keuzes van Naturalis
- MuseumNext: de ecologische keuzes van Guggenheim Bilbao
- Ki Futures programma van start, met M Leuven als pionier
- Musea en de strijd tegen klimaatverandering
- Stavaza Resilient Storage: optimaliseren van klimaatsystemen in kleine musea
We horen natuurlijk ook graag uw vragen en ambities!
Foto: Roy Javier via Unsplash