Comics @ the Museum: het verslag

Comics @ the Museum © Daniel Fouss - Belgisch Stripcentrum

>> For the English version of the report & call, click here <<
>> Vous trouvez la version française du rapport et de l'appel ici <<

Een tachtigtal erfgoedprofessionals, uitgevers en stripauteurs uit heel Europa verzamelden op 6 september voor de conferentie Comics @ the Museum. Het verslag lezen levert u straks misschien 5.000 euro op.

De hamvraag van deze conferentie was hoe musea strips succesvol kunnen inzetten in hun werking en communicatie. De sprekers waren ervaringsdeskundigen uit het Louvre (Parijs), het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza (Madrid), het Istituto Italiano di Cultura in Brussel (over het imposante Italiaanse Fumetti nei Musei-project), het Musée de l’Homme (Parijs) en het Jüdisches Museum (Berlijn).

Download hier het verslag. De prachtige tekeningen in het verslag zijn van stripmaker Abdel de Bruxelles.

Ook de presentaties zijn beschikbaar:

Bekijk hier de foto’s van de conferentie of klik door naar het Flickr-album:

Comics @ the Museum, 6 September 2022, Stripmuseum Brussel

Aanmoedigingsprijs

"En hoe zit het nu met die 5.000 euro?", wil u vast weten?

Welnu, tijdens de conferentie stelde Stripgids-bestuurder Karl van den Broeck een aanmoedingspremie voor, t.w.v. 5.000 euro, die in 2023 aan een stripauteur zal worden uitgereikt. Er is een bijhorend reglement dat u hier kan ophalen. Hiermee wil Stripgids musea, archieven, erfgoedbibliotheken en andere erfgoedorganisaties aanmoedigen om werk te maken van een (eerste) strip. Veel succes!

Tot slot nog dit: u kunt de volledige Fumetti nei musei-collectie bewonderen in de FARO-bibliotheek. Voor de andere museumstrips verwijzen we u graag naar die andere schatkamer, de bibliotheek van het Belgisch Stripcentrum. Of de betere striphandel, natuurlijk.

Foto's: Comics @ the Museum © Daniel Fouss - Belgisch Stripcentrum

Roel Daenen