Een M HKA met permanente collectiepresentatie

ontvangstruimte M HKA

Na drie maanden van verbouwen is het M HKA opnieuw open voor publiek. Het vernieuwde museum wil een plek zijn voor ontmoeting en dialoog in een omgeving waar de bezoeker zich thuis voelt.

Dat uitgangspunt komt ook tot uiting in de nieuwe inrichting en dan vooral in de onthaalruimte van het kunstinstituut. Het materiaalgebruik en de sfeer die er gecreëerd wordt ligt veel korter bij de leefwereld van een breed publiek dan het white cube concept van voordien.

De onthaalruimte, tegelijkertijd leeszaal en tentoonstellingsruimte, heeft geen koele gietvloer en vlakke witte wanden meer, maar kreeg meer patine en toegevoegde elementen. Er wordt gewerkt met een parketvloer en kamerhoge kasten uit gerecupereerd hout van de Antwerpse haven, gevuld met boeken en kunstwerken. In het midden van de ruimte staat een meterslange leestafel uit Afrikaanse padoek met tal van houten stoelen rondom, waarvan geen enkele identiek. Samen zorgen al deze elementen voor een warme, gezellige en huiselijk sfeer zoals vormgever en kunsthandelaar Axel Vervoordt en de Japanse architect Tatsuro Miki voor ogen hadden.

Permanente M HKA collectie

Terwijl de kunstwerken van o.a. Koen van den Broek, Luc Deleu en Marlow Moss in de ontvangstruimte nog onderdeel uitmaken van een ‘kabinet’ worden andere collectiestukken in de ruimte ernaast meer ‘an sich’ gepresenteerd. Werken van onder meer Marlene Dumas, Thierry De Cordier en Ilya & Emilia Kabakov worden er in een intiemere setting uitgelicht.

Vooral op het gelijkvloers met de leeszaal, permanente collectie, twee zalen voor wisselende collectiepresentaties, een in-situruimte, een archief & een presentatiekamer, heeft elke zone haar eigen sfeer. Voeg daarbij het oppervlak van de bovenliggende verdiepen en u krijgt een gevarieerdere ruimtelijke ervaring dan voorheen. 

Lees meer op de website van M HKA.

FARO organiseert samen met ICAMT en ICOM-België een congres over duurzaam verbouwen. Hier vindt u meer informatie over het congres en een mogelijkheid om in te schrijven.

Foto 1: Ontvangstruimte M HKA
Foto 2: Permanente M HKA collectie. Jan Vercruysse, Les Paroles (III), 1993
Copyrights afbeeldingen: FARO

Monique Verelst