Ambitieus masterplan voor kasteeldomein Gaasbeek

Masterplan Kasteel van Gaasbeek

Na enige tijd van stilte liggen de plannen opnieuw op tafel om te starten met het ambitieus masterplan uit 2012. Het masterplan omvat een toekomstvisie voor het kasteel, de museumtuin en het omliggende park met zijn bijgebouwen.

Het architectenbureau Pierre Hebbelinck werd aangesteld voor de realisatie van een nieuw onthaalpaviljoen aan de straatkant van het domein en voor de renovatie van het barokpaviljoen en de kapelaanswoning in het domein zelf. Het ontvangstpaviljoen zal een onthaal, museumshop, kantoorruimte, het kasteelarchief en een bezoekersbibliotheek herbergen. Binnenkort volgt de aanbesteding voor de renovatie van het kasteel. Alles wordt gerealiseerd in fases met als eindtiming 2021.

Meer info vindt u op de websites van het Departement CJM en Atelier Pierre Hebbelinck.

Driedaagse conferentie

Het kasteel van Gaasbeek is lang niet de enige instelling met verbouwplannen. Kan u niet wachten en wil u zelf al een blik achter de schermen van enkele andere culturele instellingen werpen? Staat uw instelling zelf voor een (grote) verbouwing of bent u een museummedewerker, (binnenhuis)architect, scenograaf of ingenieur? Dan is de driedaagse conferentie die FARO, ICAMT en ICOM-België organiseren rond duurzaam verbouwen beslist iets voor u. Meer informatie vindt u hier.

De internationale conferentie bestaat deels uit paperpresentaties en deels uit werkbezoeken aan musea die worden verbouwd of een verbouwing achter de rug hebben in Vlaanderen en Brussel. De nadruk ligt daarbij sterk op werk- en werfbezoeken aan musea. Ter plekke bezoeken we de werven, ontmoeten we de museumdirecties, de architecten en scenografen en gaan we met hen in gesprek. 

Foto: Atelier Pierre Hebbelick

Monique Verelst