Nieuwe FoCi-reglement 2017-2021 goedgekeurd

ecologie

Op 9 juni keurde de Vlaamse regering het nieuwe FoCi-reglement (Fonds voor Culturele Infrastructuur) goed, dat loopt van 2017-2021. Wat de sectorale prioriteiten betreft, ligt het accent nu op ecologisch energieverbruik, het toegankelijk(er) maken van culturele infrastructuur voor iedereen en het automatiseren van theatertrekken. 

Fonds voor grote culturele infrastructuur

De projectaanvragen voor grote culturele infrastructuur betreffen investeringssubsidies voor het bouwen, verbouwen of verwerven van culturele infrastructuur met bovenlokaal belang. Deze subsidies beogen infrastructuren die van een uitzonderlijke omvang zijn en waarin een culturele werking wordt gerealiseerd die zich richt tot de hele Vlaamse gemeenschap en ruimer.

Deze subsidies zijn niet gewijzigd. Er is nu wel één indiendatum voorzien: 15 mei. De eerstvolgende indiendatum voor investeringssubsidies voor grote culturele infrastructuur is 15 mei 2018.

Sectorale prioriteiten

Minister van Cultuur Sven Gatz bepaalde drie sectorale prioriteiten voor culturele infrastructuur tijdens de beleidsperiode 2017-2021:

  1. het automatiseren van de theatertrekken;
  2. de toegankelijkheid van culturele infrastructuur;
  3. het energiezuiniger maken van culturele infrastructuur met bovenlokaal belang.

In verband met deze laatste prioriteit, kunnen organisaties met meer dan 100.000 kWh energieverbruik deze subsidie aanvragen. Organisaties met minder energieverbruik worden aangespoord om de krachten te bundelen en een gecoördineerde (lees gezamenlijke) aanvraag te richten. Met deze subsidies tot een maximaal subsidiebedrag van 500.000 euro wil de Vlaamse Regering tegemoet komen aan de Europese bindende norm. Er zal gedurende 10 jaar een jaarlijkse controle van het energieverbruik worden uitgevoerd. Het is eveneens belangrijk voor de aanvraag een prognose van de besparingen te (laten) berekenen, door bijvoorbeeld de CO2-calculator. 

Meer informatie, de beoordelingscriteria en de aanvraagformulieren vindt u hier terug.

FARO organiseert samen met ICAMT en ICOM-België een congres over duurzaam verbouwen. Hier vindt u meer informatie over het congres en een mogelijkheid om in te schrijven.

Anne-Cathérine Olbrechts
duurzaamheid
FoCireglement
ecologie
Conferentie