Vlaanderen trekt naar Engeland op zoek naar de Britse museummosterd

Yorkshire Sculpture Park

Een groep van 23 museumprofessionals uit verschillende Vlaamse en Brusselse musea brengt deze week een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het doel van deze zevendaagse missie? Leren van collega’s aan de overkant van het Kanaal.

Nog tot en met 21 september trekt de groep naar musea in Liverpool, Wakefield, Birmingham en Manchester. Stuk voor stuk steden met een superdivers maatschappelijk, sociaal, economisch en cultureel profiel.

De deelnemers aan deze studiereis willen hun Engelse collega’s  bevragen over prangende kwesties als:

  • Hoe sluiten musea (meer) aan bij de samenleving?
  • Hoe blijven musea er ook in de toekomst echt toe doen?
  • Hoe kunnen musea zo betekenisvol mogelijk worden, en, als het even kan, voor zo veel mogelijk mensen?

Investeren in de toekomst

Is het daar dan zo anders, of beter? “We trekken naar deze plaatsen in Engeland omdat ons opvalt hoe musea daar van de nood een deugd maken", zeggen Katrijn D’hamers en Hildegarde Van Genechten, stafmedewerkers van FARO. “Ook zij zijn immers getroffen door de financiële crisis. Door partnerschappen aan te gaan met verschillende organisaties uit de stad bundelen ze de krachten. Zo komen initiatieven tot stand die inspelen op lokale maatschappelijke noden. Zo hebben bijvoorbeeld heel wat musea een aanbod voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Het toont aan dat zij inzien dat de investering die ze doen voor kinderen in deze cruciale jaren van hun leven écht hun leven lang rendeert. Het is een investering in de toekomst. En er zijn nog talloze andere inspirerende voorbeelden.”

Thema’s die tijdens de reis aan bod komen:

  • welzijn
  • superdiversiteit (stedelijke diversiteit, vluchtelingen)
  • jonge kinderen en gezinnen
  • ouderen
  • jongeren
  • marketing

De deelnemers wisselen met de Engelse collega’s van gedachten hoe musea op deze terreinen een duurzame rol kunnen spelen. Verwacht wordt dat de vruchten van deze reis binnenkort in Vlaanderen en Brussel zullen opduiken.

New York

In 2015 ondernam de groep reeds een gelijkaardige studiereis naar New York. Niet alleen zorgde deze onderneming voor heel wat zuurstof in de museumpraktijk in Vlaanderen en Brussel. Het genereerde ook veel samenwerking tussen de deelnemende musea onderling. Onder meer de deelname van verscheidene musea aan de internationale Slow Art Day was hiervan een rechtstreeks gevolg.

Volgen?

Het wedervaren van de groep kunt u deze week op de voet volgen via www.faro.be, of klik hier door naar de verschillende blogberichten:

Foto: Yorkshire Sculpture Park. Wikimedia Commons, PJMarriott, CC BY 3.0

faro