Het (on)gewone van thuis centraal op Erfgoeddag

Foto: FARO, Dries Theuwissen

In de hoofdrol van deze 24e editie: archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, heem- en familiekundige kringen, musea, cultuurdiensten en heel wat andere (erfgoed)organisaties. Het thema ‘Thuis’ bood een gevarieerd en actief programma dat alle leeftijden aansprak. Zo’n 700 erfgoedorganisaties en -locaties verwelkomden samen zo’n 190.000 bezoekers. Ook het thema van de volgende editie is bekend.

Een thuis: het is de gewoonste zaak van de wereld. “Zo gewoon en toch bijzonder”, klonk het in de generiek van een bekende televisiesoap. Deze editie ging op zoek naar sporen van wat thuis is en betekent, vroeger en nu. Daarbij komen vaak ook emoties kijken, zoals heimwee en nostalgie. Maar ook het gevoel van ergens thuis te zijn of te horen. 

Het cultureel erfgoed – museumobjecten, archiefstukken, tradities, gebruiken enz. – bleek vandaag weer een ideale toegang te zijn naar het verleden. De erfgoedsector toonde ook vaak de ‘achterkant’ van het bedrijf: depots, en alle handelingen die nodig zijn om het erfgoed in optima forma te bewaren, onderzoeken en presenteren. 

 “Deze editie van Erfgoeddag maakt opnieuw duidelijk dat cultureel erfgoed mensen raakt, en zeker wanneer de sector aan de slag gaat met een veelzijdig en actueel thema als thuis. De fantastische activiteiten waaraan vandaag massaal geparticipeerd werd, illustreren dit. Alle lof voor de deelnemende organisaties, die op een creatieve, innovatieve en vaak kritische manier activiteiten ontwikkelden rond cultureel erfgoed!” – Olga Van Oost, algemeen directeur FARO

Erfgoeddag 2025: Game on!

Game On! Erfgoeddag 2025 daagt u uit: durf te spelen, betreed het speelveld van ons erfgoed en ontdek nieuwe en oude verhalen. Het is tijd voor actie, blijf niet aan de zijlijn. Speel, geniet en leer spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed dat daarvan getuigt. Van sport tot spel, gokken en beginnersgeluk, techniek en vaardigheid, over erfgoed in beweging: Game On! brengt op zondag 27 april 2025 tradities en innovaties samen in een viering van onze culturele rijkdom.

Erfgoeddag? 

Erfgoeddag laat bezoekers kennismaken met het roerend en immaterieel cultureel erfgoed, in al zijn verscheidenheid en met al het werk dat daarbij hoort, voor en achter de schermen. Sinds 2000 vormt Erfgoeddag hét toonmoment voor de cultureel-erfgoedsector. Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, vrijwilligersorganisaties en heel wat thematische partners presenteren op de eerste zondag na de paasvakantie een uniek aanbod, speciaal ontwikkeld voor die dag. 

Het doel van al die inspanningen? 

De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van dit erfgoed onder de aandacht brengen. Dankzij de wisselende jaarthema’s ontstaan er telkens opnieuw samenwerkingen tussen erfgoedorganisaties en tal van andere partners en sectoren. Erfgoeddag is al jaren een publiekslieveling. 

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, coördineert en faciliteert het evenement in Vlaanderen en Brussel. Nog tot en met vrijdag 26 april vinden ook de Erfgoedweken plaats in het onderwijs. Daarover leest u in een ander bericht meer. 

Erfgoeddag wordt weleens verward met de Open Monumentendag. De focus van dit evenement in september ligt op het onroerend (= niet-verplaatsbaar) erfgoed. Dat zijn gebouwen en landschappen. 

Op zoek naar meer context over het thema? Die vindt u in de Inspiratiebrochure Erfgoeddag 2024.

Erfgoeddag 2024 ‘Thuis’ vond plaats op zondag 21 april van 10 tot 18 uur. Overal in Vlaanderen en Brussel. Gratis. Het programma vindt u op www.erfgoeddag.be

Foto: FARO, Dries Theuwissen

faro
erfgoeddag