Erfgoedweken uit de startblokken

Erfgoedklasbak Roel Daenen tijdens Erfgoedweek 2023 © FARO

Herinnert u zich nog de editie van Erfgoeddag rond 'Erfgoed maakt school'? Sindsdien (2022) organiseren FARO en de erfgoedsector niet alleen een Erfgoeddag, maar richten we onze pijlen ook op het lager en secundair onderwijs tijdens de Erfgoedweek. Sinds vorig jaar werden er dat zelfs twee.

Erfgoedklasbakken verlaten hun comfortzone

Meer dan 100 Erfgoedklasbakken trekken deze en volgende week (en daarbuiten) naar Vlaamse en Brusselse scholen. Ze breken in heel uiteenlopende lessen in, van praktijkvakken over wetenschapsvakken tot taal- en andere zaakvakken. Samen maken ze duizenden kinderen en jongeren warm voor erfgoed.

Voor zowel de erfgoedinstelling als de school is het een manier om kennis te maken met elkaar. Wat kunnen we leren van elkaar? Wat kunnen we elkaar bieden? Door een lesuur over te nemen, blijft uw huis niet langer onbekend (en onbemind) en dat kan inspiratie geven voor andere bezoeken of samenwerkingen. Deze Erfgoedweken zijn voor veel erfgoedwerkers ook een proeftuin: hoe pakt een nieuw format, methodiek of thema uit bij het jonge publiek? Zo verkent u nog meer met twee voeten in de praktijk wat (niet) werkt.

Leerlingen als vips ontvangen

Leren doen leerlingen ook goed en graag buiten de schoolmuren. Zo zijn er talrijke erfgoedorganisaties die de rode loper uitrollen voor klassen voor een speciale workshop of rondleiding achter de schermen. Ook hier is er ruimte voor experiment. Soms betekent dat ook dat een erfgoedinstelling een aanbod voor een specifieke doelgroep aanbiedt die ze anders niet zo veel over de vloer krijgen. Samen met de leerkracht en de leerlingen in kwestie ontdekt u wat voor hen in het bijzonder werkt.

U leest het goed: in de Erfgoedweken zijn het niet alleen de leerlingen die bijleren, maar ook de leraren en de erfgoedwerkers! Aan al degenen die hun erfgoedhuis even verlaten om naar scholen te trekken: break a leg! Jullie planten belangrijke 'zaadjes' om jongeren erfgoedgevoeliger te maken.

Deel uw ervaringen in een digitaal intervisiemoment op 8 mei

Trekt u ook naar scholen tijdens deze Erfgoedweken? Wat leerde u uit die ervaringen? Daar hoort FARO graag meer over. Wij nodigen u dan ook graag uit om aan te sluiten bij een digitale sessie op 8 mei (10.00-11.30 uur). In deze sessie gaan we in gesprek met verschillende Erfgoedklasbakken. Zo kunnen we blijven zoeken naar betere formats. Bovendien blikken we in talrijke blogs en publicaties graag terug naar de Erfgoedweken, dus daar kan uw verhaal dan ook een plek krijgen. 

Inschrijven voor deze sessie kan door een e-mail te sturen naar eva.begine@faro.be. De korte vermelding "ik ben er bij op 8 mei" volstaat. Uw ontvangt dan een Teams-link voor deze bijeenkomst.

Kunt u niet aanwezig zijn op 8 mei maar wil u toch uw ervaringen delen? Mail dan even goed. Dan bekijken we samen om nog een extra datum in te lassen voor een tweede sessie.

Foto: Erfgoedklasbak Roel Daenen tijdens Erfgoedweek 2023 © FARO

eva.begine