Beeldhouwkunst en wiskunde in The Hepworth Wakefield | Studietrip

Hepworth Wakefield

The Hepworth Wakefield brengt hulde aan Barbara Hepworth, een baanbrekende Britse kunstenares en beeldhouwster (1903-1975). Het museum zelf is - met zijn zeven jaren - eigenlijk nog piepjong. Toch mocht het dit jaar al de prestigieuze Art Fund Museum of the Year 2017 ontvangen. Een behoorlijke opsteker voor het nog even piepjonge team van museumprofessionals dat dit museum schraagt. Zij willen duidelijk niet alleen pit steken in de eigen werking, maar liefst ook meteen de hele omringende regio doen aansterken. Wat mooi en bijzonder om op dag 1 van onze studietrip zulke doelstellingen te vernemen.

Collega’s Piet Van Hecke (medewerker bemiddeling, M HKA) en Eline Van de Voorde (publiekswerking en communicatie, Museum Dr. Guislain) delen hun impressies bij dit bezoek.

Zintuiglijkheid, openheid en samenwerking

The Hepworth Wakefield

Piet Van Hecke: “Terwijl de lucht steeds donkerder wordt, ontvangen Victoria (Head of Learning) en Nathaly (Schools Manager) ons in de ruime en goed uitgeruste Learning Studio’s van The Hepworth Wakefield. Ze verduidelijken meteen dat het museum gesubsidieerd wordt door de Arts Council England én door het lokale bestuur. Het beleid wordt telkens voor een termijn van vier jaar uitgetekend. Voor de werking met de lokale gemeenschap definiëren ze telkens één prioriteit en twee nevensporen. Op die manier probeert The Hepworth in plaats van kleine projecten op te zetten, duurzame relaties uit te bouwen. Voor specifieke programma’s moet het museum eveneens vaak op zoek naar externe middelen.

Wakefield is een regio met enorme sociale uitdagingen. Daarom heeft het museum extra aandacht voor maatschappelijke noden omtrent alfabetisering, gezondheid en levenskwaliteit van families, en het ontwikkelen van sociale vaardigheden van jongeren (met mentale problemen). Het museumgebouw vormt door de gesloten en imposante architectuur en door de ligging buiten het stadscentrum blijkbaar toch nog een grote barrière voor kansengroepen. Deze drempel probeert The Hepworth Wakefield op verschillende manieren weg te werken. Enerzijds door als museum naar buiten te treden, door te werken met de gemeenschap en de mensen zo het museum binnen te brengen. Anderzijds door het uitbouwen van een (zintuiglijke) buitenruimte voor workshops en cocreatie."

In deze video, gedraaid n.a.v. Art Fund Museum of the Year 2017, lichten de medewerkers van The Hepworth een en ander nog eens zelf toe:

 

Piet: "Ook bijvoorbeeld in de activiteiten voor en met families staan zintuiglijkheid, openheid en samenwerking centraal. De afgelopen jaren is er ook een steeds betere samenwerking tussen de medewerkers van het 'learning department’ enerzijds en de curatoren anderzijds. Het museum leert steeds bij. Op dit moment worden alle lopende programma’s ook grondig geëvalueerd. Alleen op die manier kan de werking van The Hepworth Wakefield steeds weer verbeteren.

Het aanbod voor scholen legt onder meer linken met de vakken Engels en – verrassend genoeg ook – wiskunde. Het museum werkt in drie stappen: eerst een activiteit op school, gevolgd door een bezoek aan het museum, en ten slotte weer een activiteit in de klas. Lokale scholen krijgen korting om deel te nemen aan de programma’s en worden op die manier echt gestimuleerd om de stap naar het museum te zetten. De grote uitdaging voor The Hepworth ligt echter nog in het bereiken van middelbare scholen, iets wat erg herkenbaar is voor het merendeel van de musea in onze groep.”

Uit de comfortzone

Eline Van de Voorde: “Na het gesprek met Victoria en Nathaly, nemen we allen actief deel aan de workshop ‘Maths and art’. Wiskunde en kunst is geen evident huwelijk, of toch niet op het eerste gezicht. Een museum dat de link legt, is veeleer een uitzondering. Voor The Hepworth is het echter een ideale manier om in te spelen op leerproblemen waar sommige lagere scholen in Wakefield mee geconfronteerd worden. De sculpturen van Barbara Hepworth, de kerncollectie van het museum, vormen het uitgangspunt voor deze driedelige workshop voor kinderen van 11 tot 13 jaar waarvan we één deel konden uittesten in het museum.

Maths and Art, Hepworth Wakefield

De workshop focust op het herkennen van geometrische figuren in de kunstwerken, het inschatten van oppervlakte en grootte, het perspectief leren zien ... Het eigen lichaam wordt gebruikt als meetinstrument, papier wordt omgevormd en gescheurd tot kleine sculpturen om uiteindelijk de verhouding tussen de verschillende werken te kunnen inschatten. Er komen geen complexe oefeningen aan te pas, maar speels wordt inzicht gegeven in het verband tussen wiskunde en kunst. Wat bovendien opvalt, is hoe deze opdrachten zorgen voor een gefocuste blik. We kijken in detail naar de werken en herkennen verschillende vormen die eerst strak, dan weer grillig lijken. Zonder veel gedoe wordt de blik geleid. We vergeten voor even de materialen en kleuren. De historische achtergrond laten we achterwege. We kijken, bukken, draaien rond en staan ernaast om via ons lichaam de vormen te zien en de beelden te meten. Het is een lichamelijke interactie die vanzelf gaat, niet saai, moeilijk of vervelend is, maar ons zonder barrières de kunst laat ervaren.

Achteraf leren we dat deze ‘Maths and art’-workshop nog niet veel gevraagd wordt. De meeste scholen kiezen voor de workshop sculpturen maken, georganiseerd vanuit de lessen kunst. Leerkrachten wiskunde kennen de wiskundeworkshop, maar vinden de weg er niet naartoe. Misschien is het dan ook niet alleen een kwestie om vanuit de musea aandacht te hebben voor vakken die niet meteen gelinkt zijn aan de inhoud van een museum, maar ook om vanuit het onderwijs uit de comfortzone te treden en te zoeken naar nieuwe verbanden.”

Foto's:

  • The Hepworth Wakefield. Wikimedia Commons, Poliphilo, CC0 1.0.
  • De overige foto's werden genomen tijdens het werkbezoek.

Meer informatie over de studietrip naar het Verenigd Koninkrijk vindt u op deze pagina, waar u meteen ook een overzicht vindt van alle blogberichten in het kader van de reis.

Hildegarde Van Genechten
studiereis
wakefield
manchester
birmingham
liverpool
educatie
publiekswerking
hepworth
wiskunde
Werkbezoek / studiereis