Erfgoeddag en Erfgoedweken 2024: hoe kunnen we u helpen?

Startdag Erfgoedklasbakken 2022 © FARO, fotograaf: Dries Theuwissen

Organiseert u een activiteit voor de Erfgoeddag of de Erfgoedweken 2024 en zoekt u nog naar inspiratie en ondersteuning? Dan zetten we graag ons vormingsaanbod nog eens in de kijker. Ook interessant voor andere erfgoedwerkers – leest u even mee?

Verdieping in het thema ‘Thuis’ 

In de inspiratiebrochure over het thema ‘Thuis’ kon u al lezen hoe u een Erfgoeddag-activiteit over migratie kan opzetten. Op de Inspiratiedag migratie van 19 oktober kunt u zich verder laten begeleiden aan de hand van een aantal werkvormen rond mondelinge geschiedenis, mental mapping, taaloefenkansen en culinair erfgoed. Deze inspiratie kan u verder helpen bij activiteiten voor Erfgoeddag, maar ook ervoor of erna. Snel inschrijven is de boodschap, en dat kan via de kalender

Erfgoeddag in de praktijk  

Wil u ontdekken hoe u een budgetvriendelijke activiteit voor Erfgoeddag kunt organiseren? Dan is de inspiratiesessie van Erfgoed in de praktijk zeker iets voor u. Ook interessant als u verder wil nadenken over andere soorten activiteiten om eventueel een ander publiek aan te spreken. Deze inspiratiesessies vinden plaats op 30 november, 5 december en 25 januari in Gent, Leuven en Mechelen. Meer informatie (en inschrijvingslink) vindt u in de kalender.

Erfgoeddag: een andere kijk op programmatie en communicatie 

Wil u met uw publiek anders kijken naar uw collectie? Dat kan zeker ook met slow art en zelfs poëzie. Met deze vorming in het najaar wil FARO aantonen hoe erfgoed ook een kans kan bieden om thuis te komen in uzelf. Meer informatie vindt u weldra in de kalender.  

Vorig jaar werkte FARO met partners voor het eerst een coachingstraject uit rond samenlezen. Het doel was het lezen van erfgoedverhalen met groepen die Nederlands leren. Dat resulteerde in een mooie publicatie over dierenverhalen en talrijke sessies in Ligo- en OKAN-klassen. Een terugblik vindt u in dit filmpje. Dit jaar starten we opnieuw met een traject. Interesse? Mail dan elien.doesselaere@faro.be. Met dit traject kunt u inzetten op diversiteitswerking en zorgt u naast taaloefenkansen ook voor taalplezier. Een sessie op 20 november leert u meer over hoe u verhalen kunt (her)schrijven voor NT2-cursisten. In februari en maart volgen workshops die u verder wegwijs maken in de methodiek van het samenlezen. Meer informatie vindt u in de kalender waar u ook meteen kunt inschrijven.   

Communicatie en promotie met UiTinVlaanderen 

Wil u meer ontdekken over hoe UiTinVlaanderen uw evenement kan promoten met een campagne op maat, dan kunt u op 16 november een webinar volgen georganiseerd door publiq. Meer informatie vindt u hier.   

Erfgoedweken 

Trekt u als Erfgoedklasbak naar scholen? Twijfelt u over uw deelname of wil u graag nog beter voorbereid voor de klas staan? Of wil u graag medestanders ontmoeten en ervaringen delen? Dan nodigt FARO u van harte uit voor de startdag voor Erfgoedklasbakken op 10 november in Brussel. Samen met het klasbakkenteam verkennen we nog meer tips en tricks om van uw klasactiviteit een succes te maken. Meer informatie (en inschrijvingslink) vindt u via deze link.

In februari organiseert FARO ook een digitaal uitwisselingsmoment voor Erfgoedklasbakken en na Erfgoedweken komen we samen voor een terugkommoment, meer informatie kunt u later via blogs en de kalender vinden. 

Wil u nog beter, meeslepender en boeiender een verhaal vertellen als gids of als Erfgoedklasbak? Dan kunt u met het coachingstraject 'Beeldend vertellen' op 22 februari actief sleutelen aan uw verhaal. Meer informatie (en inschrijvingslink) vindt u in de kalender.  

Nog meer inspiratie om erfgoed bij een jong publiek te brengen?  

Bekijk dan zeker ook de volgende vormingsmomenten in de FARO-kalender: 

Zit u nog met vragen en vindt u niet meteen een vorming die daarop aansluit? Mail dan zeker eva.begine@faro.be. FARO bekijkt dan graag hoe we het best een antwoord bieden op die vragen. 

eva.begine