Presentaties collegagroep 'Digitale collectieregistratie'

Op 16 maart kwam de collegagroep 'Digitale collectieregistratie' samen om ervaringen te delen en voorstellen uit te wisselen. De collegagroep brengt projecten samen die ondersteuning krijgen via de ‘Inhaalbeweging digitale collectiedata’, een initiatief van het Departement CJM.
Presentaties
In de voormiddag stelden vier collega's de resultaten voor van hun inhaalproject:
- DIGIBOU. Een digitale toekomst voor de Bourgondische Erfenis | Famke Peters, Museum Hof van Busleyden
- VAi: van de lichtbak af | Frits Vandeweghe, Vai
- Het historisch archief van het Museum Mayer van den Bergh: reconstructie van de (inter)nationale netwerken van een Antwerpse verzamelaarsfamilie | Jacoba Waumans, Museum Mayer van den Bergh
- M Leuven: project Druk! Werk! | Jochen Suy, M Leuven
Daarna gaf Alina Saenko (meemoo) een presentatie over het Invulboek objecten, een online handboek voor het documenteren van cultureel-erfgoedobjecten in een collectiebeheersysteem.
Tinneke De Clercq (meemoo) sloot de ochtend af met een update over de Vlaamse Erfgoeddatabanken.
In de namiddag waren er twee workshops:
- De eerste workshop focuste op hoe gezichtsherkenning kan ingezet worden als tool voor metadatacreatie. ADVN, KOERS en FOMU lichtten hun onderzoeksproject en de implementatie van een structurele beeldherkenningswerking toe. Dit was een onderdeel van hun inhaalbeweginsgsproject Tegenlicht (Phaedra Claeys). Frits Vandeweghe (VAi) legde uit hoe hun beeldherkenning-onderzoeksproject binnen het inhaalbewegingsproject Van de Lichtbak af is verlopen en tot slot gaf Matthias Priem (meemoo) een stand van zaken over het GIVE-project.
- De tweede workshop focuste op de 3D-digitalisering en het tonen van 3D-objecten in de ErfgoedApp. Timothy Naessens (meemoo) legde uit hoe de digitalisering van 3D-objecten verloopt en welke standaarden hiervoor worden gevolgd. Daarna gaf Bram Wiercx (FARO) meer uitleg over hoe het gedigitaliseerde materiaal kan getoond worden in de ErfgoedApp met behulp van Sketchfab en augmented reality-technologie. Tot slot konden de deelnemers dit zelf uitproberen in de ErfgoedApp-manager.
De volgende collegagroep vindt plaats in het najaar. De collegagroep is een initiatief van FARO, meemoo en het Departement CJM en heeft tot doel uitwisseling, intervisie en coaching te geven bij de projecten van de inhaalbeweging digitale collectieregistratie/data.