Het Vlaamse Topstukkendecreet bestaat dit jaar twintig jaar: meteen een goede aanleiding om stil te staan bij de impact ervan op het terrein.
De verkiezingskoorts stijgt zienderogen. Ook vanuit de cultureel-erfgoedsector zijn al verschillende memoranda en inspiratieteksten gepubliceerd. We zetten de oogst van de voorbije weken voor u op een rijtje.
Het Europees mobiliteitsprogramma ‘Culture Moves Europe’ is er voor de culturele en creatieve sectoren. Er lopen op dit moment twee oproepen: een voor individuele mobiliteit en een voor residentieprojecten.
Dit najaar zijn er verschillende oproepen geopend binnen het EU-programma voor onderzoek en innovatie die ook voor cultureel-erfgoedorganisaties interessant zijn.
Stadsarchief Herentals heeft een kwaliteitslabel als culturele archiefinstelling behaald. Daarmee toont het archief dat het een professionele cultureel-erfgoedwerking heeft.
De Vlaamse Regering trekt de volgende vijf jaar 18 miljoen euro extra uit voor de cultureel-erfgoedsector. Het totale bedrag voor structurele werkingssubsidies binnen het Cultureelerfgoeddecreet stijgt zo tot 51,5 miljoen euro per jaar.
De Vlaamse Regering voorziet de komende jaren 25 miljoen euro extra voor cultureel erfgoed. Deze historische inhaalbeweging is meer dan welkom voor de ambitieuze sector die al jaren wacht op de ‘grote sprong voorwaarts’.
Denkt u erover na om met uw organisatie in een Europees project te stappen? VLEVA, het Vlaams-Europees verbindingsagentschap, publiceerde onlangs een korte video over de basisprincipes van Europese subsidies.
Hoe gaan kunstenaars en kunstenorganisaties om met hun archieven, collecties en praktijken? Ontdek welke Nederlandse en Vlaamse initiatieven hierop inzoomen dit najaar.
Op maandag 2 oktober organiseert het Departement CJM een infomoment om de cultuur- en jeugdsector wegwijs te maken in het nieuwe reglement voor investeringssubsidies strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur.