Zeven nieuwe borgingspraktijken op het Register van Inspirerende Voorbeelden

Strandbloemen. Foto: DorusBerkers2002 via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 DEED

De Vlaamse minister van Cultuur voegt zeven nieuwe praktijken toe aan het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. 

Immaterieel Erfgoed is ons niet-tastbaar erfgoed; onze kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken. We moeten dat erfgoed levend houden om het te kunnen doorgeven aan volgende generaties. Dat noemen we borgen. Omdat borgen belangrijk is, bundelt het Register goede borgingsvoorbeelden die inspiratie bieden bij het koesteren en delen van niet-tastbaar erfgoed. 

Wat is het Register?

Het Register is een dynamische lijst met best-practicevoorbeelden. Op die lijst worden inspirerende acties, projecten en programma’s gebundeld die inzetten op het borgen van immaterieel erfgoed. Het is de bedoeling dat erfgoedgemeenschappen, -organisaties en -vrijwilligers leren van elkaars goede voorbeelden. 

Jaarlijks kunnen er nieuwe inspirerende borgingspraktijken genomineerd worden voor het Register. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media lanceert elk najaar een nominatieoproep naar het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. Een expertencommissie beoordeelt de ontvangen nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in de keuze van inspirerende voorbeelden. De erkende voorbeelden worden voor drie jaar in het Register opgenomen. 

Zeven goede voorbeelden

De zeven nieuwe borgingspraktijken tonen erfgoedgemeenschappen die bewust actie ondernemen om hun erfgoed met anderen te delen en de volgende generaties zin te geven om mee te doen. De praktijken zijn gespreid over Vlaanderen en Brussel. Ze tonen dat diverse initiatiefnemers bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties zoals erfgoedcellen tot geëngageerde vrijwilligersorganisaties.

Op advies van de expertencommissie selecteert de minister de volgende praktijken:

Lees meer over het Register

Bron: Departement CJM
Foto: Strandbloemen. DorusBerkers2002 via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 DEED

faro