Topstuk in huis? Beperk de risico’s op schade

Nood Gods Drieluik, Meester van Frankfurt. Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk Watervliet, artinflanders.be. Fotograaf: Rik Klein Gotink, publiek domein

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Precies daarom voorziet de Vlaamse overheid in een subsidie om de omstandigheden te verbeteren waarin een erkend topstuk wordt bewaard en gepresenteerd. Een premie aanvragen is relatief eenvoudig. De eerstkomende deadline is 1 maart 2024. Te snel? Geen zorg, er volgen nog twee deadlines dit jaar.

Zorg voor topstukken

De Topstukkenlijst telt intussen niet minder dan 1.170 objecten, verspreid over musea, kerken, privécollecties enzovoort. Professionele erfgoedorganisaties zijn voldoende uitgerust om deze objecten doorgaans in optimale omstandigheden te bewaren én te delen met het publiek. Dat is tenslotte hun kerntaak.

Het monteren van een framework om de vochtschade aan het topstuk terug te dringen. Foto: © Object Care.

Collectiebeheerders die géén werkingssubsidie van de Vlaamse overheid ontvangen, kunnen wel een subsidie aanvragen voor het verbeteren van de bewaaromstandigheden in de omgeving van het topstuk. Concreet gaat het over kloosters, abdijen of gebedshuizen; religieuze organisaties en organisaties die erkend zijn door het Cultureelerfgoeddecreet, maar geen werkingssubsidies ontvangen.

Talloze maatregelen kunnen de directe omgeving van een topstuk in belangrijke mate verbeteren en (verdere) schade voorkomen. Het gaat dan bv. over bescherming tegen invallend licht, vocht, schimmelaantasting, maar ook beveiliging tegen mechanische schade of diefstal. 

Subsidie: hoe gaat u te werk? 

De subsidie bedraagt maximaal 80% van de onkosten. U kunt het hele jaar door een aanvraag indienen; de dossiers worden op drie momenten beoordeeld, nl. 1 maart, 1 juni en 1 september

Alle informatie, voorwaarden en de aanvraagprocedure vindt u op de website van het departement Cultuur van de Vlaamse overheid. Als uw gebouw beschermd is, doet u best ook navraag via het agentschap Onroerend Erfgoed.

Op de foto's: Nood Gods Drieluik, Meester van Frankfurt. Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Watervliet, artinflanders.be. Fotograaf: Rik Klein Gotink, publiek domein. De bewaaromstandigheden van het topstuk Nood Gods bleken allesbehalve optimaal. Het monteren van een framework maakte het mogelijk het schilderij op een veilige afstand van de muur te presenteren en de vochtschade terug te dringen. Foto: © Object Care

Anne Milkers