Kick-off Collegagroep Stadsmusea

Mensen vergaderen voor een raam. Foto: Christian Battaglia via Unsplash

Op 5 november nodigen het Yper Museum, STAM Gent en FARO u uit voor de startbijeenkomst van de Collegagroep Stadsmusea. Werkt u in een erkend of professioneel stadsmuseum en bent u bereid uw eigen ervaringen te delen met collega’s? Meld u dan aan voor de kick-off! 

Stadsmusea staan midden in de samenleving. Dicht bij de inwoners, dicht bij de (lokale) politiek, bij het verenigingsleven, bij lokale tradities en andere vormen van immaterieel erfgoed. Ze combineren uiteenlopende interessante opdrachten en werken daarvoor samen met verschillende partners. 

Dat die context bijzonder boeiend maar daarom niet altijd even gemakkelijk is, staat buiten kijf. Deze musea beheren vaak heel diverse collecties met een relevantie die de lokale grenzen soms ver overstijgt. Om zo’n gemengde collecties adequaat te beheren, is een minstens even verscheiden expertise nodig. Stadsmusea staan in voor collectiebeherende taken (behoud en beheer, onderzoek, productie van tentoonstellingen, etc.) en zijn daarnaast de aangewezen erfgoedpartner om met de burger in dialoog te gaan over lokale thema’s. Dat vraagt veel tijd, en weer andere vaardigheden. Het resultaat wordt daarenboven pas op termijn zichtbaar. 

Herkenbaar?

Leert u graag van de ervaringen van andere stadsmusea en deelt u op uw beurt ook met plezier uw kennis en ervaringen? Meld u dan aan voor de Collegagroep Stadsmusea.

De collegagroep staat open voor medewerkers die werken in erkende of professionele stadsmusea. U bent bovendien bereid uw eigen ervaringen te delen met en te reflecteren op de casussen van collega’s. Op initiatief van het Yper Museum, STAM Gent en FARO nodigen we u uit voor een kick-off in het Yper Museum, op 5 november 2024 (10.00 - 15.00 uur). U bent van harte welkom! 

Deelnemen is gratis, aanmelden verplicht. Dat kan via de FARO-kalender. Daar kan u ook het programma van de dag vinden. 

Foto: Christian Battaglia via Unsplash

Anne Milkers
stadsmusea
Opening / lancering
Workshop