Nieuwe subsidieoproep innovatieve partnerprojecten

Be creative. Foto: Fathromi Ramdlon via Pixabay

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de achtste keer de subsidieoproep innovatieve partnerprojecten. Met deze projectsubsidies kunnen culturele organisaties een samenwerking aangaan met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen. Sinds vorig jaar is er verhoogde aandacht voor digitale transformatie. U kunt een projectvoorstel indienen tot uiterlijk 15 juli 2024.

Sinds de lancering van de visienota ‘Naar een slagkrachtige cultuursector in digitale tijden’ door de Vlaamse regering in 2022 geeft de Vlaamse overheid binnen deze oproep extra aandacht aan projectvoorstellen die inzetten op digitale transformatie. Een begrip dat breed kan geïnterpreteerd worden: het kan gaan om projecten waar ingezet wordt op de verbreding en verrijking van culturele digitale content, of op verbreding en verdieping van cultuurparticipatie. Het kan daarbovenop verder gaan dan de digitalisering van de werking: ook innovatie en experiment komen in aanmerking. Een straf idee waarbij bestaande tools op een innovatieve manier ingezet worden, is ook meer dan welkom.

Let wel: deze focus is niet verplicht. Bij de beoordelingscriteria wordt dit meegenomen om het innovatieve karakter van het project mee te beoordelen, maar het vormt niet het enige criterium. 

Inspirerende voorbeelden

Wat wordt er van u verwacht? Een wervelende onepager, waarin u uw innovatief project en de samenwerking met minimaal één niet-culturele partner beschrijft en uitlegt hoe u digitale transformatie in uw project implementeert.

Goede voorbeelden vindt u ook in het Inspiratiemagazine innovatieve partnerprojecten. U vindt er succesvolle resultaten van innovatieve partnerschappen en leest er o.a. openhartige interviews met partners uit de eerste vijf projectrondes. 

Twee voorbeelden uit voorbije projectoproepen die raakten aan cultureel erfgoed:

  • Gezellipedia: een kennisportaal rond de figuur van Guido Gezelle, gebaseerd op de digitale tekst van de Gezellecorrespondentie. De Openbare Bibliotheek van Brugge, waar de meeste brieven bewaard zijn, botste op het onleesbare handschrift van Gezelle en zijn neiging om brieven door te knippen, waardoor ze moeilijk leesbaar werden. Om dit op te lossen, stelde men een samenwerking voor tussen de OB Brugge, de leden van het Guido Gezellegenootschap, de Universiteit Antwerpen en het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). Door de samenwerking van taalkundigen, kenners van de persoon van Gezelle en een gespecialiseerde wetenschappelijke instelling wilde men de inhoud van de brieven analyseren en publiceren op een online toegankelijk kennisportaal.
  • Een goedgekeurd project rond cultureel erfgoed met het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) als trekker wilde de fietscultuur in Brussel herintroduceren door zowel de kennis over de fietscultuur breed in de stad te verspreiden als door de fiets meer ingang te laten vinden in het Brusselse straatbeeld. AMVB zocht hiervoor een samenwerking met Cyclo, Muntpunt, BRIK en de Fietsersbond en werkte een expositie uit met participatieve elementen, die de vorm aannamen van reparatiecafés en gegidste fietstochten door Brussel.

Lees meer over de projectoproep: Voor wie? Hoe aanvragen?

Bron: Departement CJM
Foto: Fathromi Ramdlon via Pixabay

faro