Studiebezoek i.h.k.v. de samenwerkingsovereenkomst tussen MIAT en het Sächsisches Industrimuseum (ZV SIM)
In 2014 sluit het MIAT een samenwerkingsovereenkomst met het Zweckverband Sächsisches Industrimuseum (ZV SIM). De samenwerking beoogt volgende gebieden: onderzoek over Europsese industriële cultuur, opleiding van jonge onderzoekers, het collectiebeleid en het borgen en overdragen van wetenschappelijk onderzoek. Het Zweckverband Sächsisches Industrimuseum (ZV SIM). bestaat uit meerdere sites in de omgeving van Chemnitz: het Sächsisches Industriemuseum, Fabrikgebäude der Tuchfabrik Gebr. Pfau, Zinngrube Ehrenfriedersdorf en Brikettfabrik Knappenrode. ZV SIM en het MIAT zijn in omvang niet vergelijkbaar, maar beide erfgoedinstellen werken aan de bewaring van soms identiek materieel en immaterieel industrieel erfgoed. Ze staan ongetwijfeld voor dezelfde uitdagingen. Net als in het bedrijfsleven is er baat bij het uitbouwen van netwerken, het leggen van duurzame contacten en het uitwisselen van kennis en ervaringen om nieuwe inzichten te verwerven en kansen te ontwikkelen.
Gedurende dit studiebezoek werden ontmoetingen gepland met managers, beheerders of technisch verantwoordelijken, die kennis en expertise bezitten mbt de volgende topics: -Het verwerven van (textiel)machines door musea: wat zijn de selectiecriteria, hoe verloopt de procedure? -Werkende (textiel)machines in museale opstelling: behoudsvragen (wie restaureert en hoe?) / veiligheid (oude machines, moderne voorschriften) / opleiding van de operatoren (het duurzaam borgen van het ICE gedeelte) -Kennisverwerving mbt de mule jenny (een Vlaams topstuk met Engelse roots) -De netwerken van industrieel archeologische musea in Duitsland (welke zijn er, wat is hun functie, kan het MIAT aansluiten?) In de komende twee jaar zal het MIAT het grootste gedeelte van haar vaste opstelling vernieuwen. Chemnitz was net als Gent een belangrijke textielstad. Zowel het MIAT als het Sächsisches Industriemuseum bewaren een mule jenny. Het exemplaar van het MIAT werd in 2009 erkend als Vlaams Topstuk. Ook op de site van de Tuchfabrik Gebr. Pfau worden, net als in het MIAT, machines actief aan het publiek voorgeteld. Deze expertiseuitwisseling mbt het actief demonstreren of indien nodig het vinden van alternatieven onder de vorm van interactieve schaalmodellen of 3D animatie (zie projectsubsidie Duiken in de Machine), moeten het MIAT in staat stellen haar geplande vernieuwingen van de vaste museumopstelling volgens de de meest actuele normen uit te voeren.
Zweckverband Sächsisches Industrimuseum (ZV SIM)
Praktische info
Tussenkomst voor de internationale reis- en verblijfskosten van cultureelerfgoedorganisaties.
Andere projecten
Het project Gezelle correspondeerde met 200 vrouwen, van barones tot fabrieksmeisje, van biechteling tot familielid ...
In het kader van de competentie-ontwikkeling van cultureelerfgoedprofessionals ondernamen Veronique Despodt (onderzoeker digitale collectie, S.M.A.K.) ...
Bijna elk museum in de wereld heeft meer objecten in zijn collectie dan permanent kan ...