ICOM/CECA Conferentie 2021: Co-creatie binnen en buiten de museummuren

In oktober 2021 organiseerde M Leuven samen met ICOM België, KU Leuven, FARO en Bamm! de jaarlijkse internationale CECA/ICOM conferentie. Het thema in 2021 was Co-creatie binnen en buiten de museummuren.

De conferentie bracht zo'n 620-tal leden samen van over heel de wereld. Het was een event waar de leden elkaar ontmoetten, informeerden, inspireerden en met elkaar debatteerden. De conferentie vond omwille van de COVID-19-pandemie deels digitaal en deels in Leuven en Brussel plaats, met uitstappen naar Wallonië en Vlaanderen.

Projectresultaten

Een van de doelstellingen van het project was de promotie en verspreiding van nationale en internationale ontwikkelingen op het vlak van museumeducatie. Door verschillende internationale sprekers aan bod te laten komen tijdens de conferentie en door verschillende uitstappen te organiseren waarin de deelnemers kennismaakten met good practices, bereikten we een cross-over en kruisbestuiving, zowel internationaal als nationaal, op het vlak van museumeducatie.

De conferentie werd deels online, deels offline georganiseerd. Het digitale deel was gratis mits inschrijving. In totaal schreven zich 510 deelnemers van over heel de wereld in voor het digitale deel en 110 deelnemers voor het offline deel. Deelnemers voor het offline deel kwamen voornamelijk uit Europa, met uitzondering van VS, Canada, Colombia en Japan.

Het thema van de conferentie zoomde in op co-creatie. Hierbinnen waren vier vragen/thema’s geformuleerd. Via een call for papers werden deelnemers internationaal uitgenodigd om hun visie, good practices of onderzoek te delen binnen dit thema. Op deze manier werden inzichten gedeeld en verschillende visies rond deze thema’s in kaart gebracht. Het niveau lag hoog, mede dankzij twee gerenommeerde internationale keynotesprekers, Dr. Pat Villeneuve en Nina Simon, die inzoomden op het thema en de deelnemers uitdaagden om kritisch na te denken over zowel hun onderzoek als praktijk.

De vele internationale gedeelde voorbeelden tijdens de conferentie maakten duidelijk dat co-creatieve projecten of werkingen grenzen willen en doen vervagen tussen de museummuren en de maatschappij. Het gaat over samenwerkingen met het brede publiek, maar evengoed met onderwijs, jongeren, nieuwkomers, gedetineerden, personen met dementie … zowel in het museum als op locatie. Het proces is daarbij even belangrijk, of zelfs belangrijker dan het eindproduct. De resultaten van deze intensieve projecten zijn echter moeilijk te meten in harde cijfers en dat maakt deze projecten kwetsbaar. Het is daarom belangrijk de intrinsieke en menselijke waarden van de projecten te delen, te ondersteunen en te onderzoeken.

Het offline deel bracht 110 deelnemers samen en hier stond netwerking en actieve beleving centraal. Er werden verschillende workshops in verschillende talen geprogrammeerd, net als uitstappen naar Brussel, Wallonië (Louvain-la-Neuve) en Vlaanderen. Het was opvallend dat er in België veel mooie voorbeelden te vinden zijn van publieksparticipatie in musea en we mogen trots zijn dat we deze konden delen met ICOM-leden van over heel de wereld. Bovendien was het congres een mooie kans om de publiekswerking en museumeducatie van Belgisch musea internationaal in de kijker te zetten.

Door de conferentie deels online én gratis aan te bieden bereikten we een groter publiek. En net door het thema te verbreden naar co-creatie binnen en buiten de museummuren, spraken we ook een bredere groep aan dan alleen maar museummedewerkers, ook medewerkers uit het sociaal-culturele veld of op het vlak van welzijn hadden interesse in dit thema. Opvallend was ook het groot aantal studenten die aan de online conferentie deelnamen. 

Een impressie van de conferentie vindt u hier.

Partnerorganisaties
  • ICOM Belgium
  • ICOM/CECA International
  • FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed
  • KU Leuven
  • Bamm!
Leden stuurgroep

Peter Carpreau (Afdelingshoofd Oude kunst, M), Alexandre Chevalier (Voorzitter ICOM België), Fien Degrande (Medewerker Events, M), Stéphanie Masuy (Hoofd Educatie, Museum van Elsene en Nationaal Correspondent CECA Brussel en Wallonië), Sergio Servéllon (Voorzitter, ICOM Vlaanderen), Stefaan Vandelacluze (Coördinator, Bamm!), Hildegarde Van Genechten (Adviseur participatie | educatie, FARO), Sophie Verhulst (Afdelingshoofd Publiekswerking, M),Sofie Vermeiren (Diensthoofd Publieksbemiddeling, M en Nationaal Correspondent CECA Vlaanderen), Lode Vermeersch (Onderzoeksexpert, HIVA/KU Leuven). 

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
M Leuven
Contactpersoon
Sofie Vermeiren
Adres
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Telefoon
016 27 29 26
Financieringsbron(nen)

Projectsubsidie van de Vlaamse overheid in het kader van het Cultureelerfgoeddecreet

Andere projecten

Digital storytelling is een fenomeen in opkomst. In België heeft Kif Kif in 2009 de ...

The Maarten Van Severen Foundation is een vzw opgericht in het voorjaar van 2008 door ...
The Maarten Van Severen Foundation is een vzw opgericht in het voorjaar van 2008 door ...