Inclusief werken

Foto: Computerizer via Pixabay

Bezoekers van 0 tot 100 jaar meenemen in uw erfgoedorganisatie? Dat kan! Al vragen verschillende levensfasen en -situaties wel om een specifieke aanpak.

Voor baby's en hele jonge kinderen zijn zintuiglijke ervaringen en spelvormen een must. Om families een welkom gevoel te geven, kunt u inzetten op een inhoudelijk aanbod, maar evenzeer op infrastructuur en communicatie. Ook jongeren vormen een niet te onderschatten troef voor uw erfgoedorganisatie: want hoewel ze minder aanwezig zijn in de bezoekerscijfers, zijn er redenen te over om hen aan boord te brengen.

Wist u trouwens dat u als erfgoedorganisatie heel erg zinvol werk kunt leveren voor personen met dementie en hun mantelzorgers? Dat geldt trouwens ook voor anderstalige nieuwkomers, zowel kinderen als volwassen. Met een meerstemmige aanpak en toegankelijk en helder taalgebruik biedt u ook hen een zinvolle kennismaking met erfgoed in Vlaanderen.

Inclusief werken is daarbij telkens de boodschap. Mensen in heel verschillende situaties en gedurende alle fasen van hun leven een welkom gevoel geven, begint al vóór hun bezoek. Aan de hand van verschillende tips en methodieken laten we u in dit hoofdstuk zien hoe u aan de slag kunt gaan met deze doelgroepen.