Voor een onderzoeksproject aan de VUB is Iris Van de Voorde op zoek naar 19e-eeuwse egodocumenten uit de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Hebt u zelf dergelijke documenten in uw bezit? Geef zeker een seintje!
De Koninklijke Bibliotheek van België wordt KBR. Een ultrakorte naam voor een bibliotheek in volle evolutie, met een werking die de klemtoon legt op drie pijlers: de collecties, de plek en het publiek.
Op 5 april 2019 organiseert het Rubenianum een studiedag over de nalatenschap van de voormalige Antwerpse kunsthandelaarsfamilie Van Herck.
De volledige bibliotheekcollectie van DIVA is opnieuw voor het publiek toegankelijk. In een smaakvol ingerichte leeszaal ontdekt de bezoeker gespecialiseerde magazines, kostbare werken en naslagwerken uit de onderzoeksbibliotheek.
In 2018 kocht de Vlaamse overheid drie schetsboeken van Pieter II Verbruggen. De Koning Boudewijnstichting bracht de Utopiakaart van Ortelius terug naar België. De topstukken werden in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum Plantin-Moretus, waar u ze kan bewonderen.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren - kortweg DBNL - bestaat dit jaar precies twintig jaar. En dat wordt gevierd met verschillende initiatieven.
Volgende zondag, 25 november, tonen wetenschappers u met veel enthousiasme waar zij mee bezig zijn aan de hand van een heleboel gevarieerde activiteiten. Ook de cultureel-erfgoedsector is goed vertegenwoordigd.
Recent kwam de Koning Boudewijnstichting verschillende keren naar buiten met nieuws uit haar mecenaatsfondsen. Telkens ging het om erfgoedstukken die dankzij een van de fondsen gerestaureerd konden worden. Momenteel lopen er opnieuw een aantal projectoproepen.
Op 14 november 2018 verwelkomden de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de VVBAD zo'n zestig deelnemers voor het achtste Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken.
Op 14 november kan u in Brussel naar het achtste Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken, met op het programma een veelbelovende lezing over de middeleeuwse omgang met manuscripten.
Nog tot 15 november kan u deelnemen aan de Wiki Loves Heritage-fotowedstrijd. Laad uw mooiste erfgoedfoto's op op Wikipedia en vergroot zo de online zichtbaarheid van erfgoed. Topfotograaf Michiel Hendryckx geeft alvast het goede voorbeeld.
De campagnes voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober draaien op volle toeren. Folders die in uw brievenbus belanden, leest u ongetwijfeld met aandacht en interesse. Maar wat doet u er daarna mee?