Museum van Elsene valt in de prijzen met ‘Museum aan huis’

‘Museum aan huis’ bij Najois, juni 2019 © Museum van Elsene, foto: Clémentine Roche

Net voor de jaarwisseling ontving het Museum van Elsene de prestigieuze Prijs Art Explora - Académie des beaux-arts (Frankrijk) voor zijn participatieve project Museum aan huis.

Art Explora - Académie des beaux-arts ontstond in 2020 op initiatief van de stichting Art Explora en is gericht aan musea en openbare of particuliere Europese kunstcentra. Met de prijs moedigt Art Explora initiatieven aan die een nieuw publiek kunnen aanspreken, in het bijzonder mensen die minder vertrouwd zijn met culturele instellingen.

Kunst bij de buren

‘Museum aan huis’: Méduse orpheline van Marcel Berlanger bij Joana en Claudio, juni 2018 © Museum van Elsene, foto: Clémentine Roche

En laat dat nu net het doel zijn van Museum aan huis. Het initiatief van het Museum van Elsene en de vzw Patrimoine à roulettes ging in 2018 van start in het kader van het Duurzame wijkcontract Atheneum (Brussel). Het principe is eenvoudig: twee weekends per jaar ontvangen tien buren van het museum een werk uit de museumcollectie en laten ze het publiek er in hun eigen woonkamer mee kennismaken. 

Na zes edities heeft Museum aan huis bewezen in welke mate de buurtbewoners in staat zijn zelf in actie te komen en duurzame banden te smeden met de collectie van het museum, iets waar ze behoorlijk trots op zijn. Bovendien reikt de uitstraling van dit initiatief heel wat verder dan de wijk Atheneum.

Het Museum van Elsene viel in de prijzen in de categorie ‘Instellingen die minder dan 100.000 bezoekers per jaar ontvangen'. Aan de prijs is een prijzengeld van 50.000 euro verbonden. Andere laureaten zijn het Parijse La Monnaie (categorie 2: van 100.000 tot 500.000 bezoekers/jaar) en het Londense Victoria & Albert Museum (categorie 3: meer dan 500.000 bezoekers/jaar). Het Musée du Louvre-Lens werd bekroond met de Publieksprijs.

Wordt vervolgd ...

Het Museum van Elsene is nog tot 2024 gesloten wegens uitbreidingswerkzaamheden. Achter de schermen wordt echter hard gewerkt aan een vervolg op Museum aan huis, ditmaal in de wijken Malibran-Blyckaerts-Maalbeek. Ook de inwoners van die Brusselse wijken, die veel minder vertrouwd zijn met het museum, zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vier volgende edities van Museum aan huis (twee in 2022 en twee in 2023).

Save the date! Afspraak op zondag 26 juni 2022, van 13.00 tot 18.00 uur, in een tiental woningen in de buurt van het Blyckaertsplein in Elsene. Kandidaat-gastheren en -vrouwen kunnen zich nu al aanmelden bij het museum.

Meer informatie: Art Explora en Museum van Elsene

Foto's: Museum aan huis bij Najois, juni 2019 en de Méduse orpheline van Marcel Berlanger bij Joana en Claudio, juni 2018 © Museum van Elsene, foto's: Clémentine Roche

Annemie Vanthienen