Dieren spotten in de FARO-bibliotheek

Zwarte kat, maanlicht. Beeld: Hue Pham via Pixabay

De FARO-bibliotheek is een paradijs voor dieren groot en klein. Van zwarte katten tot huisstofmijten: graag presenteren we u een mooie selectie boekentips uit de FARO-bibliotheek. Inspiratie te over om u voor te bereiden op Erfgoeddag 2023, 'Beestig!'

Om het u gemakkelijk te maken, werden alle titels gebundeld in een uitgelichte collectie die u terugvindt via de bibliotheekcatalogus. Vijf thematische categorieën wijzen u vervolgens de weg.

Dier en mens

Beeld: Stampf via Pixabay

De manier waarop we kijken naar dieren en hoe we met ze omgaan, zegt veel over onze samenleving. Een aantal boeken laten u even stilstaan bij de relatie tussen mens en dier, en geven u stof tot nadenken. 

U vindt in deze categorie o.m. ook het boek Dier mens: de band tussen ons en andere dieren. Van auteur Maarten Reesink kon u ook in de Erfgoeddag inspiratiebrochure al een uitgebreid artikel terugvinden.

Dieren in volksverhalen en de volkscultuur

Uil op een tak. Beeld: Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Van oudsher spelen dieren een belangrijke rol in heel wat verhalen, sagen, legenden en tradities. Denk bijvoorbeeld maar aan de draak, de zwarte kat, de eenhoorn en een hele rist fabeldieren. Maar ook in dialecten zijn heel wat bijzondere dierennamen terug te vinden. Lees er meer over in deze boekenselectie.

Op zoek naar nog meer volksverhalen? Voor Erfgoeddag 2021 ('De Nacht') maakten we al een mooie selectie van titels over sprookjes, sagen en legenden. En wat gedacht van al die dieren in de witte en zwarte magie

Dieren in sport, spel en beroepen

Duif. Beeld: OpenClipart-Vectors via Pixabay

Dieren als topsporters, die vindt u terug in de duivenmelkerij of de valkerij. En ook in heel wat tradities in Vlaanderen spelen (levende) dieren een hoofdrol: denk bijvoorbeeld maar aan het vinkenzetten, of het gansrijden. Een selectie titels over deze sportieve dieren verzamelden we voor u in deze rubriek.

Dieren in de collectie

Insect. Beeld: DreamDigitalArtist via Pixabay

Als u er even over nadenkt, dan zitten er wellicht meer dieren in uw collectie dan u vermoedt. Ten goede of ten kwade? Deze selectie zoomt in op ongenode gasten als insecten en plagen, maar biedt ook handvatten over dierkundige collecties.

Dieren op het menu (of niet)

Beeld: Enrique Jair Espinoza via Pixabay

De manier waarop we kijken naar 'productiedieren' is de voorbije decennia sterk veranderd. Van het ei op onze boterham 's morgens tot het stukje vlees bij het diner: in deze categorie vindt u allerlei titels over de dagelijkse voedselproductie en -consumptie, en de rol die dieren daarin spelen en speelden.


Kriebelt het om met een of meerdere van deze titels aan de slag te gaan? Alle boeken kunnen uitgeleend worden in de FARO-bibliotheek. De bibliotheek kan na afspraak bezocht worden op dinsdag, van 8.30 tot 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faro.be of 02 213 10 60.

Deze boekentips vormen een kleine greep uit het rijke aanbod van de FARO-bibliotheek. U vindt de volledige collectie terug via de bibliotheekcatalogus Limo

Beestig! Inspiratiebrochure

In de Inspiratiebrochure Erfgoeddag 2023 vindt u nog meer inspirerende teksten over thema's zoals de gevaren die dieren in collecties met zich meebrengen, dierenverhalen, de relatie mens-dier of dieren in vormgeving. En ook op faro.be/erfgoeddag vindt u inspiratie en tips. U leest er ook de praktische afspraken.

Foto: Hue Pham via Pixabay 

Annemie Vanthienen