Steractiviteiten in Vlaams-Brabant

Musica Futurista

Op stap met een hopboer in Asse? Of toch liever de interactieve toer op in Leuven? Ook in Vlaams-Brabant is er op Erfgoeddag voor ieder wat wils. In dit blogbericht stellen we u graag enkele steractiviteiten uit Vlaams-Brabant voor.

Musica Futurista

Matrix, Musica Futurista

MATRIX zet experimentele instrumentenbouwers in de kijker! Kom mee musiceren op de reuzegrote ‘Musica Futurista’ en ontdek de meest verrassende klanken. Maak kennis met het werk van enkele muzikale en handige bouwgenieën in een minitentoonstelling. Of laat de dokter in de nieuwe muziek u vragen hoe het met u gaat. Daarna gaat u naar huis met het voor u meest helende muziekfragment op voorschrift. Meer weten? Lees verder.

Sabotage in de molen

(c) Heemkundige Kring Pepijn Landen

Het bezoekerscentrum in de gerenoveerde watermolen kreeg nog niet zo lang geleden een nieuwe invulling en is nu een belevingscentrum rond water en techniek. Ook de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen is in de molen gevestigd en hielp mee met de uitbouw van dit educatief centrum. Met een molenaarsschort, een vergrootglas en een lamp in uw zakken, sluipt u door de molen en probeert u als een echte detective de saboteur te ontmaskeren. Ondertussen vertellen de molenaar en de smid u over hun ambacht. Lees verder.

Interactieve route: In het spoor van Pieter Coutereel

Interactieve toer Leuven (c) Erfgoedcel Leuven

Met het verhaal van de opstand van de ambachten in 1360 als leidraad verkent u de verschillende kamers van het stadhuis van Leuven. De interactieve route eindigt met de ‘making-of’ en enkele workshops door jongeren van MIJNLEUVEN. Van de Leuvense ambachten in de 14e eeuw tot de ambachten van de toekomst. Hoe dit juist in elkaar zit? Dat leest u hier.

Hopboer, een stiel die niet verloren mag gaan

Meester hopboer Alfons Temmerman (c) stad Asse, foto Rutger Lievens

Om de hopcultuur levend te houden en de hopplant weer een plaats te geven in het landschap, kreeg Asse in 2010 opnieuw een hopveld. Het onderhoud van het veld vraagt net als de hopteelt zelf een bijzondere kennis. En die kennis kan het best doorgegeven worden door mensen die zelf in de hop gewerkt hebben. Maak kennis met alle aspecten van de hopteelt! Verder lezen.

De tapijtschool van Heverlee

(c) Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee

Tijdens Erfgoeddag kunt u kennismaken met een voor Vlaanderen unieke tapijtencollectie. Bovendien is het een uitzonderlijke gelegenheid om de collectie te bewonderen én om zelf de handen uit de mouwen te steken. In een gezinsvriendelijke workshop ontdekt u hoe dit historische weefambacht een hedendaagse invulling krijgt. Kinderen vanaf zes jaar zijn van harte welkom: de activiteit is volledig kidsproof. Verder lezen.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Heeft u uw keuze voor Erfgoeddag al gemaakt? Via www.erfgoeddag.be vindt u alle activiteiten die plaatsvinden op zondag 28 april. Volg alle nieuwigheden op de voet via onze socialemediakanalen.

Bijschriften bij de beelden:

  • Grote foto en 'Musica Futurista': Matrix, Musica Futurista
  • 'Sabotage in de molen': (c) Heemkundige Kring Pepijn Landen
  • 'Interactieve route: in het spoor van Pieter Coutereel': Erfgoedcel Leuven 
  • 'Hopboer, een stiel die niet verloren mag gaan': (c) stad Asse, foto Rutger Lievens
  • 'Tapijtschool Heverlee': (c) Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee 
tine vandezande