Kent u de EDUbox Cultuur al?

Foto uit een filmpje van EDUbox

Samen met CANON Cultuurcel, Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel) en Art United lanceerde VRT NWS eind maart de EDUbox Cultuur.

Een EDUbox is een gratis educatief concept van VRT NWS dat jongeren uit het middelbaar onderwijs laat kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. De EDUbox informeert jongeren en stimuleert hen om zelf aan de slag te gaan. De leerlingen werken in groepjes of individueel met een box gevuld met fiches, die zowel fysiek als digitaal en in interactieve vorm beschikbaar zijn. Deze fiches bevatten stukjes theorie, praktijkoefeningen en opdrachten in combinatie met een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal. Gebruikt u de EDUbox als leerkracht? Dan helpt hij u eindtermen en sleutelcompetenties te behalen.

In de EDUbox Cultuur nemen jongeren hun invulling van cultuur onder de loep. Wat is cultuur volgens hen? Wat betekent het? Vervolgens gaan ze in dialoog en verbreden ze hun blik op cultuur én op de wereld. Want cultuur is meer dan een theaterstuk of een schilderij. Cultuur is alles wat je doet. En daar bewust naar kijken, vergroot je cultureel bewustzijn. Daarnaast laat deze EDUbox jongeren kennismaken met verschillende culturele vaardigheden: waarnemen, verbeelden, conceptualiseren en analyseren. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag met een unieke foto-app. Hoe kijken zij naar de wereld? En hoe brengen zij woorden als chaos en ongelijkheid in beeld? 

Aan de slag

Erfgoeddag maakt school

In 2022 staat Erfgoeddag in het teken van onderwijs. Heeft u na het lezen van dit bericht een briljant idee? Neem dan zeker contact op met Michelle van Meerhaeghe (medewerker Erfgoeddag, FARO) of Hildegarde Van Genechten (adviseur participatie | educatie, FARO).

tine vandezande
erfgoeddag
Evenement