Verhalen voor de nacht

Verteller uit campagnebeeld Erfgoeddag

De 20e editie van Erfgoeddag - op zaterdag 24 én zondag 25 april - wordt ongetwijfeld bijzonder. Want ook de nacht, de verbinding tussen beide dagen, telt mee. En laat de nacht nu het ideale moment zijn om een straf verhaal te lezen of te vertellen.

Bovendien spelen heel wat verhalen zich af in de duisternis of vertellen over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. De keuze is enorm, van gewone vertellingen over sprookjes en fabels tot sagen en legenden. Sprookjes hebben helden die in een onbepaald verleden en op een onbepaalde plaats avonturen beleven. Zijn die helden dieren, dan spreken we van fabels. Sagen zijn dan weer gebonden aan een bepaalde tijd en plaats en beweren dus ergens een historische kern te hebben. Is de held een heilige, of komen er christelijke elementen aan bod, dan noemen we het verhaal een legende.

Inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje op deze inspiratiewebsite voor bibliotheken, een initiatief van Cultuurconnect en de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken. Ook op de website van Iedereen Leest vzw vindt u een lijst met verhalen die linken aan 'De Nacht'.

Verhalen in het Erfgoeddagprogramma

In het najaar van 2019 trok FARO samen met Iedereen Leest vzw op pad langs bibliotheken en erfgoedorganisaties. Het doel? Deelnemers stimuleren om op Erfgoeddag verhalen te vertellen. Ook dit jaar brachten we tijdens een digitale inspiratiesessie de kruisbestuivingen tussen voorlezen en vertellen voor het voetlicht. Met resultaat, want heel wat organisaties kiezen er op Erfgoeddag voor om verhalen en podcasts centraal te zetten in hun activiteit. U vindt het volledige programma van Erfgoeddag via erfgoeddag.be.

“Elk archiefstuk of object in jullie depots is een verhaal op zich. Benut deze rijkdom en draag deze verhalen uit.” - Sylvie Dhaene, directeur Iedereen Leest vzw tijdens de inspiratiesessie 'Van voorlezen tot vertellen', 15 oktober 2020

Foto: detail uit het campagnebeeld van Erfgoeddag 2021

tine vandezande