Musica Futurista

Zo’n vijf jaar geleden sloegen MATRIX, centrum voor nieuwe muziek, en Logos Foundation de handen in elkaar om tijdens workshops voor verschillende leeftijden en doelgroepen experimentele instrumenten te bouwen. Inspiratie haalden ze bij de bouwsels van grootmeesters als Luigi Russolo, Mark Appelbaum en Michael Waisvisz.

Al die bijzondere bouwsels en instrumenten werden geïntegreerd in één grote bespeelbare installatie, de ‘Musica Futurista’. Die werd gebouwd naar het ontwerp van percussionist/instrumentenbouwer Jo Zanders, die zijn atelier in Leuven heeft. De ‘Musica Futurista’ bestaat uit drie grote speeltafels, waarop jong en oud zich kunnen uitleven. Ze kunnen er de meest fascinerende geluiden uit tevoorschijn toveren: met borsteltjes, drumstokken of gewoon met de handen. Een muzikant begeleidt, inspireert en toont hoe u samen met anderen muziek kan maken met de installatie. 

Muziek: een remedie voor iedereen

Omkaderend maakt MATRIX een minitentoonstelling die de drijfveren en instrumenten van de eerste experimentele instrumentenbouwers uitlegt aan de hand van een minigids. Wie zijn ze? Wat doen ze? En wat drijft hen?. Tot slot kunt u ook nog even terecht bij een dokter in de nieuwe muziek en in de MATRIX-farmacie. Onder het motto dat muziek de zeden verzacht en ons ontspanning, verstrooiing of welbehagen kan schenken, schrijft de dokter u aan de hand van uw verhaal een gepaste remedie of therapie (of paardenmiddel) voor uit de grote farmacie/databank der nieuwe muziek.

Speelplezier, ontdekking en creativiteit

De installatie ‘Musica Futurista’ is de hoofdactiviteit en draait om speelplezier, ontdekking en creativiteit. Ideaal voor families met kinderen, maar evenzeer een uitdaging voor jongeren en zelfs volwassenen. U ziet er met eigen ogen de werking van heel wat experimentele instrumenten van befaamde componisten/instrumentenbouwers als Russolo of Appelbaum in verwerkt en kunt hun potentieel meteen zelf ook uittesten. Met een omkaderende tentoonstelling wil MATRIX bezoekers op een gedegen en toegankelijke wijze kennis laten maken met deze muzikale bouwgenieën. Uiteraard kan de tentoonstelling ook los van de workshops met de Musica Futurista bezocht worden. Aan de hand van foto’s, partituren, muziekfragmenten en video’s vertelt MATRIX het verhaal van deze unieke componisten in de recente muziekgeschiedenis. 

Dat ze de vraag ‘Hoe maakt u het?’ ook even omdraaien en van betekenis kantelen, vindt MATRIX zelf een leuke extra. Bij een bezoek aan de dokter in de nieuwe muziek en MATRIX-farmacie stelt die u de vraag 'Hoe maakt u het?'. Uit een grote databank vol nieuwe muziekfragmenten selecteert de dokter nauwkeurig het fragment dat u op het lijf geschreven is of bij uw stemming hoort. Een leuke (eerste) kennismaking met wat de nieuwe muziek te bieden heeft! 

Waarom is Erfgoeddag voor MATRIX een belangrijke dag?

Melissa Portaels van MATRIX, centrum voor nieuwe muziek vertelt: “Erfgoeddag is voor MATRIX de ideale plek en gelegenheid om in contact te komen met het brede publiek. Een heel jaar lang werken we nauw samen met scholen, culturele organisaties en de bezoekers aan het documentatiecentrum/bibliotheek, en toch worden we veel te vaak slechts gevonden door de kleine niche die zich intensief bezighoudt met nieuwe muziek. We zien het dan ook als een van onze kerntaken om de nieuwe en hedendaagse muziek, en al het potentieel dat deze muziek inhoudt naar buiten te dragen. Bovendien zijn we er in onze werking zeer bewust van dat de hedendaagse muziek bijzonder veel uitdagingen heeft in erfgoed. Op Erfgoeddag krijgen we de kans om ook die boodschap uit te dragen en duidelijk te stellen. Het erfgoed van morgen wordt vandaag gemaakt. Dat bewustzijn nemen we heel serieus.”

Mis deze muzikale kans niet!

Jong en oud kunnen zich onder begeleiding van een muzikant op zondag 28 april tussen 11 en 17 uur uitleven in de interactieve installatie 'Musica Futurista'. Er is een publicatie die bouwplannetjes bundelt, zodat u er zelf mee aan de slag kunt gaan. In de kleine tentoonstelling ziet u het werk van andere componisten/instrumentenbouwers en de wonderdokter schrijft u een muzikale remedie voor. Wilt u meerdere activiteiten combineren in Leuven? Raadpleeg hier de lokale programmabrochure.
 

Vrije tags
erfgoeddag