De tapijtschool van Heverlee

'Hoe maakt u het?' Onder dat motto richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april volop de schijnwerpers op vakmanschap en ambachten. Het thema sluit bovendien wonderwel aan bij een deel van de geschiedenis van de Annuntiaten Heverlee en de site van het Heilig Hartinstituut Heverlee. Het thema stond dan ook centraal tijdens het uitdenken van de activiteit die Annuntiaten Heverlee tijdens Erfgoeddag voor u in petto heeft.  

Uniek, unieker, uniekst

Tijdens Erfgoeddag komt Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee voor het eerst naar buiten met de pas ontsloten textielcollectie. Erfgoeddag is daardoor zonder meer een erg belangrijk moment. Want wist u dat er in het Heilig Hartinstituut ooit een heuse tapijtschool huisde? Jarenlang stond de school internationaal bekend om haar vakmanschap. In de loop der jaren raakte ze echter in de vergetelheid. Deze Erfgoeddag vormt daarom een belangrijke stap in de herwaardering van dat verleden. Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee grijpt het evenement aan om u terug in contact te brengen met een deel van die 'vergeten' geschiedenis.

Tijdens Erfgoeddag kunt u kennismaken met de collectie van Annuntiaten Heverlee, uniek in Vlaanderen. Bovendien krijgt u de kans om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ook kinderen vanaf zes jaar zijn van harte welkom: de activiteit is dus volledig kidsproof

Kunnen wij het maken?

Ria Christens van Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee vzw vertelt: Voor onszelf is Erfgoeddag een belangrijk moment. Het betekent een valorisatie van onze dagelijkse archiefwerking, zowel voor wat betreft behoud en beheer als voor onderzoek. Met andere woorden: een moment van teambuilding want er wordt zeer participatief gewerkt met de hele groep. We vertellen het verhaal en vertrekken daarbij van concrete objecten met een verhaal en een verleden.”

Erfgoeddag biedt tal van kansen, waaronder ook het opzetten van samenwerkingen met andere erfgoedspelers in het Leuvense. Deze editie wordt samengewerkt met het Leuvens Historisch Genootschap. De activiteit bevindt zich bovendien op de route van de professionele erfgoedspelers van Erfgoedlabo Leuven. Erfgoeddag is daarnaast ook een gelegenheid om de grenzen van de educatieve werking te verleggen door te focussen op klasgroepen en door te verruimen met een gezinsaanbod.

Elk jaar opnieuw belichten erfgoedwerkers een ander facet van ons rijke erfgoed. Door middel van een zeer brede en diepgaande studie wordt steeds opnieuw getracht om het publiek te sensibiliseren en op creatieve, interactieve wijze vertrouwd te maken met dat rijke erfgoed, het te bewaren en verder te ontwikkelen.

1 + 1 = 3

Mis deze kans niet, want er valt ook deze Erfgoeddageditie weer heel wat nieuws te ontdekken bij het Heilig Hartinstituut Heverlee op zondag 28 april van 10 tot 18 uur. Van harte welkom!

Erfgoeddagactiviteiten combineren is altijd een goed idee. Het loont zeker ook de moeite om langs te gaan bij PARCUM en Alamire Foundation. Zij liggen slechts op een boogscheut verwijderd van het Heilig Hartinstituut Heverlee. U kunt uw programma gemakkelijk via deze handige kaart.

Vrije tags
erfgoeddag