Hopboer, een stiel die niet verloren mag gaan

Asse, en bij uitbreiding de hele regio Affligem-Aalst, kent een rijke hopgeschiedenis. Denk bijvoorbeeld maar aan het standbeeld van de hopduvel, de hopduvelfeesten of de hopscheutenmenu’s in de plaatselijke restaurants, die allemaal verwijzen naar dit interessante verleden.

Om de hopcultuur levend te houden en de hopplant weer een plaats te geven in het landschap, kreeg Asse in 2010 opnieuw een hopveld. Het onderhoud van het veld vraagt net als de hopteelt een bijzondere kennis. En die kennis kan het best doorgegeven worden door mensen die zelf in de hop gewerkt hebben.

Dankzij de eerder door minister Gatz gelanceerde beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject krijgen drie dertigers (Diederik Van Damme, Mathias en Pieter-Jan Morlion) nu de kans om gedurende twee jaar de knepen van het vak te leren onder leiding van meester Alfons Temmerman, de oudste hopboer uit de streek. En die insteek past perfect in het thema van deze Erfgoeddag. In Asse wordt deze dag dan ook aangegrepen om u niet alleen te laten kennismaken met de hopteelt op zich, maar ook met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om het ambacht door te geven.  

Waarom mag u deze activiteit absoluut niet missen?

Het is de kans bij uitstek om de meester-hopboer en zijn leerlingen op het veld in Asse aan het werk te zien. Hopboer Alfons Temmerman deelt er zijn jarenlange ervaring en kennis en voert samen met enkele werknemers van AMAB een aantal voorjaarswerkzaamheden uit. Allicht zullen er ook grappige anekdotes verteld worden. Bovendien kunt u ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Een rijk programma in Asse tijdens Erfgoeddag!

In Asse staan heel wat andere activiteiten op het programma, die u perfect met elkaar kunt combineren. Bewonder bijvoorbeeld maar liefst vijf generaties smeden of ga langs bij Lucius, de oudste pottenbakker van Asse. En wist u dat u een schildersdoek kunt opspannen met huiden- of konijnenlijm? U kunt het tussen 10 en 12 uur ontdekken in de kapel Zwartzusters. Via erfgoeddag.be krijgt u een handig overzicht van de negen activiteiten die tijdens Erfgoeddag in Asse plaatsvinden.