Welzijn, zorg en erfgoed: samen sterk

Foto: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen – Cera © leodebockphotography.com

Woensdag 21 september is het Internationale Werelddag Dementie, een dag waarop organisaties en actiegroepen wereldwijd en in Vlaanderen aandacht vragen voor dementie als een ernstige gezondheidskwestie. Dat ook erfgoedorganisaties heel wat te bieden hebben als het gaat over het inzetten van erfgoed in een zorgcontext, hoeven we u vast niet meer te vertellen. Een dossier in de Erfgoedwijzer zet u op weg naar informatiebronnen en inspiratie.

Zelf aan de slag? FARO zet u op weg

Wilt u ontdekken hoe u als cultureel-erfgoedorganisatie zelf een aanbod kunt ontwikkelen voor personen met dementie? Volg dan de workshop Erfgoed en Dementie op 29 november 2022 bij FARO. In de vormingskalender elders op deze website leest u meer over het programma én kunt u zich ook meteen inschrijven.

Object handling Huis van Alijn © Michiel Devijver

Wilt u zich eerder de methodieken eigen maken die u kunt inzetten om met erfgoed aan de slag te gaan in een zorgcontext? Dan is het vormingstraject van vijf interactieve workshops geknipt voor u. Gedurende vijf voormiddagen past u methodieken als object handling, reminiscentie, storytelling en maken/doen actief toe. Bekijk het programma en schrijf u meteen in.

Goed om weten: deze methodieken kunnen in een ruime zorgcontext ingezet worden, dus niet alleen in woonzorgcentra, dienstencentra, dagverzorgingscentra of ziekenhuizen maar ook bij mensen thuis, bij mensen met psychische problemen of mensen in een kwetsbare situatie.

Nog op de agenda dit najaar

  • Op 6 oktober 2022 organiseert OP/TIL OP/HEF. De kracht van zacht waarin het de dwarsverbanden tussen cultuur en welzijn onderzoekt.
  • Op 20 oktober 2022 ronden de erfgoedcellen Brugge en TERF het project Dieper graven in het geheugen af met een dialoogdag.
  • Op 24 en 25 november 2022 organiseren Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest de internationale conferentie Culture & Mental Health in Gent. 

Meer weten en lezen

  • Ook op FARO's Erfgoedwijzer vindt u meer informatie over methodieken als object handling, reminiscentie enzovoort, onder meer in het dossier Samenwerken met welzijn en dan vooral op de onderliggende pagina’s over methodieken en randvoorwaarden. 
     
  • Lees zeker ook de blogs Hoe creëert u met erfgoed impact op het welzijn van mensen? en ErfgoedApp ook geschikt voor welzijn en geestelijke gezondheid.
     
  • Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de VUB organiseerden op 6 mei 2022 een studiedag over cultuurbeleving bij mensen met dementie (in het kader van het Europese DCUM-project). Vier landen bundelden heel wat inspirerende praktijken over cultuurparticipatie in een digitale toolbox. Meer info over DCUM vindt u hier.
     
  • Julie Moorkens rondde haar masteronderzoek over het thema ‘erfgoed en dementie’ aan de Universiteit Antwerpen af in januari 2021. In maart 2022 werd daarover een artikel gepubliceerd door de Common Ground Research Networks in het tijdschrift The International Journal of the Inclusive Museum. Via deze link kunt u het artikel bekijken.
     
  • Dr. Saloua Berdai Chaouni voert het onderzoeksproject Reminiscentie bij ouderen met een migratieachtergrond aan de Karel de Grote Hogeschool. Het Red Star Line Museum werkt daar actief aan mee. De participatieve aanpak van dit project lokt internationale aandacht; zo is er bijvoorbeeld een presentatie tijdens de volgende Alzheimer Europe Conferentie in oktober. Meer info vindt u hier.
     
  • Prof. Tessa Kerre (hematoloog en kliniekhoofd in UZ Gent en hoofddocent aan UGent) schreef Kunst op voorschrift. Een pleidooi voor de integratie van kunsten in de zorg. Ook als u 'kunst' leest als 'kunst en erfgoed', blijft haar verhaal kloppen.

 

Foto's: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen - Cera © leodebockphotography.com / Object handling in Huis van Alijn © Michiel Devijver

Mieke Van Doorselaer